Häng med på datorbygget under www.bottenviken.se!

Läs också:

 

Navigera med PC ombord

Det är en underbar sommardag. Solen skiner, det är sommar i luften och vinden är perfekt. Vi har precis lagt ut från Båtskärsnäs med vår nyinköpta segelbåt och färden går hem till Luleå. Vi skall gå den inre farleden för att få se så mycket av Kalix skärgård som möjligt. Men det är grunt och vi är på okända farvatten. Men ombord har vi vår trygghet, en bärbar PC med navigationsprogrammet Transas Navigator och vektoriserade sjökort över området.

Det är inte första året med PC som navigationshjälpmedel. För två år sen seglade vi Luleå-Stockholm med Transas Tsunamis99 (äldre version av Transas Navigator). Då hade vi en gammal bärbar dator med Windows 95 i ruffen och en helt vanlig 15” plattskärm i sittbrunnen. Hård vind, grov sjö och allt från regn till dimma tog inte livet av utrustningen.
Fördelen med vektoriserade sjökort är att man kan zooma steglöst från skala 1:1.000 till 1:200.000.000. I trånga, grunda eller okända farvatten kan man snabbt förstora sjökortet för att få en detaljerad bild.
Det börjar bli vanligt att använda sin bärbara dator som navigationshjälpmedel i våra båtar. Man laddar datorn med ett navigationsprogram och aktuella sjökort, kanske finns det ett TV-kort och några DVD-filmer med för barnen under regniga dagar.

Strömförbrukningen ett problem
Tyvärr behöver datorer mycket ström. En bärbar dator drar upp mot 45-55 watt eller mer beroende på skärmstorlek och prestanda. Datorn behöver ofta 18 volt och många använder strömadapter. Strömadaptern får ström via ett 12/220 volts strömkonverter som också drar 0,5 – 1 amp. Efter en lång segeltur utan motorgång har man inte mycket ström kvar, speciellt om man ligger i en hamn flera dagar utan tillgång till el. Ett annat irritationsmoment är alla kablar och prylar som ligger överallt i båten.

Tittar man inne i en dator består den av ett moderkort (huvudkort), processor, internminne, hårddisk och cd/dvd spelare. På moderkortet finns in och ut portar (USB, RS232, nätverk, skärm, ljud medmera). Allt byggs in i ett chassi som levereras med ett nätaggregat.

I en typisk stationär PC drar processorn 50-120 watt, hårddisken 7-10 watt och grafikkortet 10-120 watt. Datorn behöver ett kraftigt nätaggregat som ger kraft åt komponenterna. En strömförbrukning som inte lämpar sig i en 12 volt miljö.

Strömsnåla datorer
Jag vill använda en dator i min båt till navigation och nöje. Jag vill inte släpa med mig min bärbara PC varje gång jag skall ut och segla. Jag vill ha en fast monterad liten strömsnål dator i båten, där alla kablar och nödvändig utrustning samt datorn ligger dold. I sittbrunnen en pekskärm för navigering. På navigationsplatsen vill jag ha en skärm för att planera resan. Lägga ut rutter, hämta hem väderprognoser, kolla mail med mera. Jag vill ansluta log, fart, vind mätare mm och få mätdata direkt i skärmen tillsammans med sjökortet i navigatiosprogrammet. Är det möjligt? Finns det små strömsnåla datorer som klarar av maritima miljöer och mina krav? Ja det gör det.

För båtnavigation behövs inte en dator som klarar av alla de krav vi har hemma eller på kontoret. Behovet är ett bantat operativsystem, ett navigationsprogram och eventuellt möjlighet att kunna se TV och spela en DVD-film, kanske gå ut på nätet. För ett sådant behov kan man idag bygga en strömsnål och fläktlös dator som drar totalt under 10 watt! Det är mindre än vad en av de traditionella lanternorna drar i ström!

Mini-PC
Utvecklingen av strömsnåla datorer går snabbt och i början på 2000-talet kom de första smådatorer som idag går under beteckningen Mini-PC. Storleken på moderkorterna är små, 170 mm x 170 mm och mindre.
Industrin har länge byggt små strömsnåla och tåliga datorer som står i tuffa miljöer, baserad på Mini-PC standarden, nu är de på väg in i våra båtar. Datorerna som används är byggda av strömsnåla datakomponenter som man kan köpa på de flesta datoraffärer.

Mini-PC chassi

VIA Technologies är ledande i utvecklingen och levererar i dag modekort med processorer integrerat på moderkortet som drar så litet som 1 watt! Samma utveckling sker med lagringsenheter. I dag kan man köpa SSD hårddiskar (solid state disk, flash diskar) som drar max ~1W. SSD, diskarna har inga rörliga delar. Diskarna tål riktigt tuffa miljöer och är mycket snabba. Storleken på diskarna är 10 cm x 7 cm x 9.5 mm.
Tyvärr är prisen per GB hög men priserna är på väg ner. Till en navigationsdator räcker det med 16 GB och då har du plats med både Windows XP, navigationsprogram.

Bygget av en navigationsdator
I kommande artikelserie kommer du att kunna följa ett bygge här på vår hemsida (www.bottenviken.se) av en komplett strömsnål Mini-PC för fastmontering i båten. Vi kommer att gå igenom datorbygget i detalj och vi ska även se på möjligheten att få upp AIS-data på sjökortet. Vi kommer att gå igenom marknaden för att se vad det finns för navigationsprogram. I vår serie kommer Transas Navigator att användas. Vilka typer av skärmar som finns återkommer vi till senare.

Häng med på datorbygget under www.bottenviken.se!

Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se

Läs också:

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön