Öppna upp hamnen för turism!

Under några år har bottenviken.se åkt runt i Norr- och Väserbottens skärgårdar och kartlagt småbåtshamnar. I dag är närmare 80 hamnar dokumenterade, från Skellefteå i söder till Haparanda i norr. Gemensamt för de flesta är god service och gott om platser. El, vatten, toa, dusch med mera är vanligt. Många hamnar ligger dessutom på mycket natursköna platser.

Varje sommar kommer tusentals turister till Bottenvikens kustlandskap. De flesta möts av överfulla campingplatser och söker sig i värsta fall ut från länet.

Hamnföreningar har som regel bra service i hamnarna och skulle kunna anpassa delar av hamnområdet för sommarturismen. Ställ i ordning några platser för husbilar, gärna kombinerat med båtuthyrning eller fisketurer. I hamnen skapas det liv och trygghet. Stöldrisken minskar då man har aktivitet dygnet runt och hamnföreningen kan få en del intäkter.

Några hamnar har faktisk plats till husvagnar. Kåge Båthamn och Furuögrund Båthamn i Västerbotten är några exempel. I Norrbotten hade Kängsön tidligare en mindre campingplats. Den enda hamn med husbil och husvagnsplats är Haparandahamn med latrin- och gråvattentömning.

Den största turistgruppen – norrmännen är även de köpstarkaste. Semesterkassan på 30 000 kr och mera spenderas glatt och villigt i våra kommuner. Därför ser vi gärna att de återkommer till länet då de utgör en viktig inkomstkälla för service-och turistnäringen.

Sätter man upp några elstolpar och tillåter endast husbilar behövs det inte så mycket tillrättaläggning for denna typ av turism.

Hamnområden med en livlig maritim miljö är alltid ett attraktivt besöksmål.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön