Sjöbjörnarna gungade i Bottenviken


Lennart Englund, Ryssbält, Kalix var en av deltagarna i Sjöbjörnsmötet.

En Sjöbjörn är en båt. En plastsnipa från 1960-talet som än idag fascinerar sina ägare. Nyligen samlades åtta Sjöbjörnar till möte i Kalix.
- En Sjöbjörn färdas så mjukt över vattnen. Det gungar och rullar så gott. Båten i sig själv ger livskvalité, berättade en av ägarna, Lennart Englund.

Han hade kört sin Sjöbjörn över fjärden från Ryssbält till Töre båtklubbs anläggning på norra Bergön för att delta i mötet. Andra Sjöbjörnar kom gungande från Storön, Risön, Båtskärsnäs och Kungsörarna. Längst bortifrån kom skepparen på Sjöbjörnen Lire, från Nacka båtklubb i Svindersviken.


Sjöbjörnarna lägger till för möte i Töre båtklubbs anläggning Kohamn i Kalix skärgård. Åtta båtar deltog. Foto: Janne Sparrman

När de åtta Sjöbjörnarna låg vid bryggan i Kohamn hölls möte på båtklubbens veranda och den egna visan ”Sjöbjörn i mitt hjärta” sjöngs. Efter mötet ordnades Sjöbjörnseskader från Kohamn, förbi Skaget på Bergöns nordspets, genom Siksundet, runt Skags Furuholmen genom Sjöbjörnsfarleden mellan storstenarna norr om Storgranholmen, genom sundet söder om Björkholmen till skyddande hamn vid Lillgranholmen.
På Lillgranholmen utbyttes erfarenheter av att hålla efter Sjöbjörnens mahognyöverbyggnader och diskuterades om man verkligen får ha någon annan motor än en Albin O11, eller O21. Två av båtarna drivs nämligen av dieselmotorer. Årets Sjöbjörnsmöte var det femte.


Amanda av Storön är en Sjöbjörn där mahognyn glänser och framrutan fått en öppning som inte fanns på originalet. Hon drivs av en Albin O21, bensinmotor. Foto: Janne Sparrman

Sjöbjörn är en 17 fots, 5,2 meter, lång plastsnipa i handupplagd glasfiberplast med mahognyöverbyggnad. Albin AB i Kristinehamn startade ett nytt dotterföretag, Bro Varv 1960-61 där första modellen var Sjöbjörn.

”En renrasig snipa av kostertyp, men framställd i detta nya, nästan oförstörbara, nästan underhållsfria material ….en plastbåt med trätrevnad.” Så beskrev Alvar Zacke båten i båtskriften Till Rors 1962. Sjöbjörn såldes mest i området kring Vänern och på väst- och sydkusten, men flera båtar hamnade också vid Bottenvikskusten.

Om just Sjöbjörn skrev skriftställaren och krönikören Gits Olsson i tidningen SE, nr 13 1969: ”…de erbjuder i allmänhet snyggare och gedignare inredningsdetaljer än kabinkioskerna.”

Text & foto: Janne Sparrman, 2010

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön