242 personer rapporterade för sjöfylleri

Hittills under året har 242 personer rapporterats misstänkta för sjöfylleri eller grovt sjöfylleri. Det visar Kustbevakningens sammanställning för sommarsäsongen 2010.

Fram till och med den 31 augusti har Kustbevakningen genomfört cirka 2162 rutinmässiga alkoholutandningsprov i hela landet fördelade på respektive region enligt nedanstående diagram.

Utöver rutinmässiga sållningsprov har även 589 kontroller gjorts enligt de gamla reglerna exempelvis vid fartkontroller och lanternekontroller då förarens uppträdande fått Kustbevakningen att misstänka sjöfylleri.

Totalt har 294 båtförare varit tillräckligt onyktra för att gå vidare för bevisprovtagning.

I norra regionen har 50 personer rapporterats för misstänkt sjöfylleri, i östra 138, i södra 21 och i västra regionen har 33 personer rapporterats.

Nedanstående diagram visar hur många personer som rapporterats för sjöfylleribrott de senaste åren.

- Det vackra vädret har förstås lockat många ut på sjön i år och det är en del av förklaringen till de ökade siffrorna. Men i första hand beror det ökade antalet gripna på förändringen i lagstiftningen som gör det möjligt för Kustbevakningen att genomföra rutinmässiga alkoholutandningsprov, säger Ingrid Nordin, handläggare på Kustbevakningens övervaknings- och kontrollenhet.

Ändringarna i sjölagen och alkoholutandningslagen trädde i kraft den 1 juni och innebär att det nu finns en nedre promillegräns på 0,2 promille på sjön för de som framför båtar som är tio meter eller mer eller som kan framföras i 15 knop eller mer. För de båtar som inte faller under denna nya regel gäller som tidigare att föraren inte ska ha konsumerat mer alkohol än att han eller hon kan framföra båten på ett säkert sätt.

2010-09-03

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön