Unikt svenskt-amerikanskt samarbete i Antarktis

Sjöfartsverkets isbrytare Oden har för fjärde säsongen lämnat Sverige för en expedition till Antarktis. Den 25 oktober bar det av och den 5 december ska hon anlända till Punta Arenas i Chile. Under de därpå följande sex veckornas transitresa från Chile till McMurdo-stationen kommer forskare finnas ombord för att studera ett av de minst kända områdena i Antarktis; Amundsenhavet.

Det unika för årets expedition är att det även kommer att finnas ett amerikanskt forskningsfartyg, Nathaniel B. Palmer, i området. Fartygen kommer att mötas i Amundsenhavets iskant där ett utbyte av forskare och utrustning kommer att ske. Mer information om forskningsexpeditionen finns hos Polarforskningssekretariatet.

Under tiden 15 januari till 10 februari kommer Oden, på uppdrag av amerikanska National Science Foundation, att bryta en ränna och assistera in två supplyfartyg till den amerikanska forskningsbasen McMurdo.

Därefter finns i dagsläget två alternativ för Odens verksamhet. Antingen kommer isbrytaren hyras ut till Argentina för att assistera in fartyg till forskningsstationen Belgrano II i Weddelhavet och då är Oden åter i Sverige i slutet av april. Om inte den uthyrningen blir av, så är det andra hälften av mars som gäller för hemkomst.

Läs mer här: Expedition Oden Southern Ocean

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön