Tuff vinter för prickar och bojar

Ett säkert vårtecken är Sjöfartsverkets årliga översyn av farledssystemet. I år gick startskottet vecka 12 då farledsbåten Arkö 833 påbörjade sitt arbete utanför Oskarshamn. - Förhoppningen är att vi ska kunna sätta punkt för arbetet i mitten av juni då de sista utsjöprickarna på Norrlandskusten har fått en översyn, säger Hans Sjöström, affärsområde Transport och Farledsservice.

Den här veckan påbörjar Sjöfartsverkets farledsbåt Klippen vårutprickningen i vattnen utanför Karlshamn, farledsbåt Arkö 833 arbetar i Kalmarsund för att sedan gå söderöver och på Västkusten ligger Vänerfartyget Candela i startgroparna. Hon har omkring 300 prickar som ska ses över. Candela startar arbetet i Göteborgs södra skärgård och arbetar sig sedan uppåt mot Strömstad.

Den hårda och långa vintern som varit har medfört att många bojar och prickar har skadats, försvunnit eller flyttats från sina ordinarie positioner. De prickar och bojar som har försvunnit ska nu ersättas och positionerna kontrolleras på det som finns kvar. Skadat material ska bytas ut och statusen på förankringar ses över.

- Årets vinter har varit besvärlig med stor istillväxt. Problemet är framförallt när isen förflyttar sig och tar med sig eller klipper av farledsutmärkningen, säger Hans Sjöström. Det är viktigt att sjöfarare är medvetna om att det i år kan vara extra mycket sjösäkerhetsanordningar som kan ha flyttats och skadats av isen. Dessutom genomförs våröversynen senare än vanligt på grund av isläget i år.
Det går inte att lita på de flytande säkerhetsanordningarna i farlederna fullt ut förrän våröversynen är klar. På Sjöfartsverkets webbplats kommer information om vilka områden som är färdiga publiceras kontinuerligt. När våröversynen är klar kommer det också att meddelas i Underrättelser för sjöfarare.

Sidan publicerad: 2011-03-29

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön