Navigeringsapp för iPad kan ersätta plottern

– Seapilot ger fritidsbåtar samma teknologi som yrkessjöfarten

Nu finns navigeringsappen Seapilot på Apple App Store. Den ska ge båtfolket ett fullgott navigeringshjälpmedel till en bråkdel av kostnaden för en plotter.

Seapilot bygger på yrkessjöfartens standard för elektronisk navigering, med AIS-data och S57-sjökortsdata från Sjöfartsverket, teknologier som bara för några år sedan var helt förbehållna yrkessjöfarten.

– Seapilot är den första navigeringsappen med AIS-data. Det innebär bland annat att du kan se båtar och fartyg med AIS-transponder. Dessutom presenteras väder i realtid via AIS från över 60 väderstationer i Sverige. Seapilot visar vindstyrka, vindriktning, lufttryck, temperatur och vattenstånd från valfri väderstation. Information från väderstationen närmast skärmens position på sjökortet visas automatiskt och de andra hämtas genom några klick på skärmen, säger Stockholmradios vd, Jens Johansson, som ligger bakom appen.
Stockholmradio har utvecklat Seapilot tillsammans med True Heading. Stockholmradio är expert på VHF och på kommunikation till sjöss. True Heading är expert på AIS och på marin navigation.

– Vid lanseringen finns Seapilot endast för iPad. Men framledes ska Seapilot finnas också för andra läsplattor och för mobiltelefoner. Till båtmässan i Göteborg ska Seapilot vara klar för Android-plattformen. Vår långsiktiga vision är att Seapilot utvecklas till att omfatta alla länder i norra Europa, så småningom även södra Europa och Medelhavet, säger Jens Johansson.

Seapilot finns nu i Apple App Store och introduktionspriset under 2011 är 469 kr (Ordinarie pris: 699 kr).

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön