Var tredje båtsskada sker under vintern

Högsommar är högsäsong för båtstölder, grundstötningar och andra olyckor på sjön. Men tre av tio båtskador under 2010 inträffade under vintern.
Nu är det hög tid för många båtägare att ta upp båten för vintern. Och det finns anledning att vara noggrann i sina förberedelser. Under 2010 anmäldes 29 procent av båtskadorna mellan oktober och april hos försäkringsbolaget If.

– Många båtentusiaster glömmer att de är båtägare även under vintern, säger Matts René, specialist båtförsäkring på If.
If har inget krav på datum när du måste lägga upp båten, men du bör ändå tänka på båtens säkerhet eftersom det är vanligare med hård blåst, stormar och nederbörd under hösten. Det handlar om att se över förtöjningen och att hålla båten väl länsad. På hösten kräver båtar som ligger kvar i vattnet tätare tillsyn än under sommaren.

Under vintern handlar de flesta ärendena om att båtarna skadas när de ligger upplagda på land, sjunker eller blir stulna. Stöld av båtmotorer är också vanligt, trots att utombordare och annan utrustning ska vara inlåst då båten står på vinterförvarning för att försäkringen ska gälla fullt ut.
Det finns goda skäl till att båtägaren bör se till båten under vintern. Båtförsäkringen täcker inte skador som orsakats av snö, is eller frost.

– När båten är uppställd på land ska den vara tömd, säkert uppallad och stöttad samt få regelbunden tillsyn, uppmanar Matts René.
Totalt betalde försäkringsbolagen ut 241 miljoner kronor i ersättning för skador på fritidsbåtar under 2010 enligt Svensk Försäkring.

Vanligaste båtskadorna per säsong:

Vår:

 • Stölder av motorer och drev
 • Tappade båtar och andra olyckor i samband med sjösättning.
 • Sommar:
 • Grundstötningar
 • Stölder av båtar och motorer

Höst:

 • Förtöjningsskador i samband med höststormarna

Vinter:

 • Skador när båtarna ligger upplagda på land
 • Sjunkna båtar
 • Stöld av båtar och båtmotorer

10 tips – så rustar du båten för vintern

 1. Om du har en inombordsmotor ska du tappa av eller köra genom kylsystemet med frostskyddsvätska när du lägger upp båten. En frostskadad inombordsmotor kostar från ca 50 000 att återställa.
 2. Passa på att byta motorolja samt oljefilter och se till att bränslet är fritt från vatten under vintern för att undvika motorstörningar/skador till nästa säsong.
 3. Kylvattenimpellern är en viktig detalj. Demontera och kontrollera den i samband med motorkonserveringen. Montera tillbaka eller byt på våren så har impellern inte tappat sin spänst under vintern.
 4. Se till att det finns ventilation när du täcker båten för att minska risken för mögelskador.
 5. Det är viktigt att det finns en taknock med fall på presenningen så inte all snö lägger sig platt. Detta för att undvika snö som smälter och i värsta fall kommer in i båten som smältvatten.
 6. Fäst inte presenningens surrning i stöttorna – en vindfylld press kan rycka undan en stötta och resultera i att båten trillar.
 7. Töm båten på allt värdefullt.
 8. En ren båt under vintern klarar sig bättre från ev. mögelangrepp under vintern.
 9. Vill du minska risken för stulen utombordsmotor be att en verkstad förvara den – då kan de även serva motorn för kommande säsong.
 10. Ett annat alternativ är att plocka av växelhuset från motorn, impellern ska i alla fall kontrolleras eller bytas. En utombordare utan växelhus och motorkåpa är avsevärt mindre attraktiv att stjäla.

2011-11-30

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön