Sverige och Finland stärker den gemensamma isbrytarflottan


Isbrytarflottan i Luleå 2 december 2011.

För att säkra en så bra vintersjöfart som möjligt till hamnarna på båda sidor om Östersjön, Bottenhavet och Bottniska viken, har nu Sverige och Finland kommit överens om att utnyttja isbrytarna som en gemensam resurs.

Sverige kommer att hyra ut isbrytaren Frej till Finland för att användas i det gemensamma samarbetet, samtidigt som Oden nu åter tjänstgör i svensk isbrytartjänst. Avtalet om uthyrning av Frej är femårigt, 2012-2016, med option på ytterligare två år.

Industrin i Finland och Sverige är beroende av att sjöfarten fungerar året runt för att kunna producera och exportera varor. De två senaste vintrarna har isutbredningen varit stor och isperioden lång. Det har inneburit svårigheter för vintersjöfarten. Därför effektiviserar nu Sverige och Finland isbrytarverksamheten ytterligare genom att fördjupa samarbetet.

Isbrytaren Frej kommer att hyras ut till Finland. Avtalet om uthyrning innebär att Frej ska användas för det gemensamma samarbetet i Bottniska viken. På samma gång som Finland säkrar antalet resurser i sin helhet genom att hyra Frej, stärks den gemensamma isbrytarflottan. Vintersjöfarten till hamnarna på båda sidorna av det gemensamma innanhavet säkras. Resurserna kan utnyttjas på bästa sätt både operativt och ekonomiskt genom att Sverige och Finland gemensamt bedömer hur behovet ser ut.

Avtalet om uthyrningen av isbrytaren Frej undertecknades den 1 december 2011 i Helsingfors av Sjöfartsverkets och finska Trafikverkets generaldirektörer.

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön