Hopp om ökat inflytande för
aktivt seglarförbund i norr


Under en av alla kappseglingar längs Norrbottenskusten, starten under ett av Luleregattans race. Foto: Håkan Sjunnesson.

Norrbottens Seglarförbund, NSF har haft sitt årsmöte för 2011 och förbundets ordförande ser ljust på framtiden:
-Här i Norrbotten finns många aktiva seglare och om samgåendet mellan Svenska Seglarförbundet och Svenska Båtunionen går i lås, ökar demokratin i båtsverige, säger NSF:s ordförande Kenneth Björnfot.

Under 2011 genomfördes 10 sanktionerade kappseglingar längs Norrbottenskusten. De fyra seglarklubbarna är Kalix Segel och Motorbåtssällskap KSMS, Råneå Båtklubb, Luleå Segelsällskap och Piteå Segelsällskap.
- Vi är tillsammans många personer som är aktiva kappseglare förutom de som är båtägare. Varje båt kräver flera personer i besättningen vid kappseglingar och det var över 180 personer som kappseglade under säsongen 2011, vilket motsvarar 17 hela fotbollslag, jämför NSF:s ordförande Kenneth Björnfot. Flera kappseglare i norr har också gjort mycket bra ifrån sig i nationella och europeiska tävlingar.
Under OS i London i sommar deltar en tjej med rötterna i Luleå Segelsällskap, Sandra Sandqvist. Hon blev världsmästare i E-jolle 2006 och i OS ska hon segla för Kungliga Svenska Segelsällskapet KSSS i klassen 470.

Eric vann seglarcupen 2011


Seglarcupsvinnaren 2011 Eric Johansson trivs bäst under lite tuffare förhållanden.
-Det är extra kul med läns i hård vind. Man seglar med vinden och då planar nästan Optimistjollen, säger Eric Johansson i Luleå Segelsällskap. Foto: Håkan Sjunnesson

Under NSF:s årsmöte fick 12-årige Eric Johansson vandringspokalen för Norrbottens Seglarcup, som han vann totalt 2011. Erics pappa Stefan har kappseglat under många år och Eric har seglat flitigt sedan 7-årsåldern. Han har nu också skaffat sig stor erfarenhet på kappseglingsbanorna. I Norrbottens Seglarcup ingår tävlingar, både för ungdomar i små jollar och stora segelbåtar i havs- och bankappsegling för de äldre seglarna.
-Det är kul att segla. Det är något som händer hela tiden, men det kan bli lite långtråkigt när det är lite vind. Eric trivs bäst under lite tuffare förhållanden.
-Det är extra kul med läns i hård vind. Man seglar med vinden och då planar nästan Optimistjollen, säger Eric leende med glimten i ögat. Han fick varma applåder för sin fina insats under 2011 av NSF:s årsmötesdeltagare.
-Det är mycket bra att det kommer en ny generation seglare i form av intresserade ungdomar, som tränar och tävlar i Optimist-jolle och Laser-jolle. Framför allt i Luleå men också i Piteå Segelsällskap, konstaterar ordförande Björnfot.


Eric Johansson i sin optimistjolle under Junior-SM 2011 i Arkösund.
Foto: Stefan Johansson.

Snabba F-18 kommer starkt
En kappseglingsklass som kommer starkt är F18-klassen, alltså snabba lätta tvåskrovsbåtar med två personers besättning. I somras arrangerades den första 3-dagars-tävlingen Midnight Sun Raid för F18 i Luleå skärgård. Flera ekipage kom från Mellansverige och besättningarna var mycket positiva och ser fram mot nästa Raid.
Nästa år är F18-klassen med i tredagarskappseglingen Rubus Articus, som seglas tillsammans med kölbåtar mellan Kalix och Piteå 5-7 juli.
-Tävlingen Rubus Arcticus blev en verklig succé när den seglades första gången 2010 och samlade både rena kappseglare och familjeseglare med barn i besättningen, säger tävlingsledaren Hans Forsgren, ledamot i NSF:s styrelse.

Här är nya styrelsen
På årsmötet valdes följande till styrelsen för Norrbottens Seglarförbund 2012;
Kenneth Björnfot Kalix till ordförande, Hans Kempén Luleå till kassör, Peter Lysholm Piteå till sekreterare och Robert Söderberg från Råneå och Hans Forsgren från Luleå blev ledamöter. Hans representerar Kalix Segel och Motorbåtssällskap, KSMS.
Årsmötet beslutade om en oförändrad årsavgift på 10 kronor per medlem i föreningarna.

Samordning av administration
En stor förändring i båtsverige, som troligen sker 2012, är ett samgående mellan Svenska Seglarförbundet SSF och Svenska Båtunionen SBU, som samlar motorbåtsägarna. Ett skarpt förslag finns, som nu bearbetas av de båda förbunden.
230.000 medlemmar skulle det nya sammanslagna förbundet få och det handlar om samordna administration, utbildning och stöd i olika former till klubbarna. Det skulle bildas team av regionala klubbutvecklare, som kan hjälpa båtklubbarna runt om i landet.
Om SBU och Svenska seglarförbundet säger ja under första halvåret av 2012, kan den nya organisationen vara sjösatt 2014.

Demokratin ska stärkas


NSF:s ordförande Kenneth Björnfot hoppas att Svenska Seglarförbundet och Svenska Båtunionen går samman:
-Det handlar i grunden om att demokratin förbättras och förstärks i båtsverige, säger Kenneth Björnfot, ordförande i Norrbottens Seglarförbund. Foto: Håkan Sjunnesson

Att förslaget om sammanslagning ska gå igenom är något som Kenneth Björnfot ser fram emot:
-Det handlar i grunden om att demokratin förbättras och förstärks i båtsverige och att vi ska bli en starkare kraft i samhället säger Björnfot. Det ska uppnås genom att antalet distrikt blir färre. De geografiska gränserna för distrikten ändras för en bättre fördelning av antalet medlemmar. Vissa distrikt blir sammanslagna medan andra delas.
-Det gäller att hitta den demokratiska balanspunkten mellan de nya distrikten, fortsätter Björnfot.

Motverkar demokratisk härdsmälta
Svenska Seglarförbundet är indelat i 17 distrikt, varav två inte har en fungerande distriktsstyrelse. SBU är indelat i 26 distrikt.
-När distriktens årsmöten i stort sett bara samlar styrelseledamöter, som väljer om sig själva,
är vi farligt nära en demokratisk härdsmälta. Här måste klubbarna bli mer aktiva, tycker Kenneth Björnfot.
I förslaget om samgående till ett förbund, kommer det nya förbundets årmöten att representeras av distrikten, genom personliga ombud. Fullmaktsröstning tas bort. Endast de närvarande på årsmötet får rösta. Dessutom tilldelas enskilda båtföreningar möjlighet att närvara vid förbundets årsmöten och också rösta genom att distrikten utser föreningsombud.
-Det gör att båtklubbarna får en ny möjlighet att rösta och påverka. Det skapar också en större insyn och öppenhet mellan klubbarna och förbundet, något vi inte har idag, tycker Kenneth Björnfot.

Text Håkan Sjunnesson

2011-12-03

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön