Falska nödraketer kostar både tid och pengar

Varje år runt jul och nyår skickas mängder av nödraketer upp i luften av festglada privatpersoner.
Julaftons kväll, kvart över nio. Ett larm om att en nödraket har siktats kommer in till sjö- och flygräddningscentralen i Göteborg, för femte gången den här månaden. Inom några minuter är en räddningsenhet från Sjöräddningssällskapet på väg ut på havet. Helt i onödan. För ingen nödställd hittas, den här gången heller.

Varje år runt jul och nyår skickas mängder av nödraketer upp i luften av festglada privatpersoner. Gamla uttjänta nödraketer används som substitut för nyårsraketer. Under 2010 rapporterades totalt 38 fall med uppskjutna nödraketer som resulterade i sjöräddningsinsatser runt om i Sverige. I dessa fall talar mycket för att någon sköt upp en nödraket utan att det handlade om ett nödlarm.

- Vi tar alla larm på största allvar och våra räddningsenheter rycker ut på varenda ett, det ingår i vårt uppdrag. Vi kan ju inte veta om det är ett busstreck eller någon som är i nöd på riktigt, säger Andreas Arvidsson, ansvarig för Maritima verksamheten på Sjöräddningssällskapet.

Förutom att det är ett stort problem rent resursmässigt, riskerar den som skickar upp falska nödraketer att sätta andra människors liv på spel. Sjöräddningsresurserna måste ge sig ut i hårt väder.
– Vi är skyldiga att undersöka alla larm om det kan befaras att nödraketen är uppskjuten till havs, säger Peter Hellberg, chef för Sjöfartsverkets Sjö- och Flygräddningscentral (JRCC). Vid en sjöräddningsinsats larmar sjö- och flygräddningscentralen alltid ut minst två räddningsenheter och det kostar stora pengar varje gång. Att, till exempel, åka ut med en av Sjöfartsverkets lotsbåtar kostar 3500 kronor i timmen och en räddningshelikopter kostar 14000 kronor i timmen.

Dessutom innebär varje falsk nödraket att minst en frivillig sjöräddarbesättning ger sig ut på havet helt i onödan. Något som de gärna slipper, särskilt just på julafton!

Fotnot: Att skjuta upp nödraketer utan att någon är i nöd är olagligt. Den som ertappas blir föremål för polisutredning och kan dömas i domstol. Straffet för missbruk av larmanordning är böter eller fängelse i upp till sex månader.

11-12-22

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön