Skärgårdsön mitt i stan

Mitt i stadsfjärden ett stenkast från Luleå stadskärna ligger ön Gråsjälören. En typisk skärgårdsö med vackra sandständer. Gråsjälören är anpassad för båtfolket med grillplatser, vedförråd, toaletter, sophantering och båtbryggor. Ön arrenderas av Luleå Lions Club som har rustat upp ön med byggnader, anpassning för funktionshindrade, grillplatser mm. Vintertid är ön målet för många som promenerar efter isvägarna. Lions Luleå får genom frivilliga arbetsinsatser in pengar från fika och korvförsäljning, pengar som används i Lions hjälparbete.

1898 arrenderades ön ut av staden till Luleå Fabriks- & Hantverksförening. Det steniga grundet tillfördes matjord och förvandlades genom grässådd och lövplantering till ett parkliknande och gästvänligt utflyktsmål. Så småningom byggdes den jakttornsliknande serverings- och samlingslokalen, Hantverkshyttan, som stod på ön under närmare ett halvt sekel.
Restaurangen hölls öppen både vinter och sommar. Väg hölls plogad ut till ön under vintern där bl a skidtävlingar hölls. På sommaren anordnades simtävlingar från hamnpiren till Gråsjälören och åter.

Under början av 30-talet byggdes en utedansbana som komplement till Hantverkshyttan som då fungerade som dansrestaurang. Även badplatsen iordningsställdes med hopptorn, trampolin, omklädningsrum m m. Detta gjorde Gråsjälören till en ännu mer uppskattad festplats.
Av olika orsaker trappades verksamheten så småningom ner. Lokalerna utsattes för vandalisering och kunde till slut inte användas. I början av 1960-talet revs Hantverkshyttan och ön har sen dess och fram till 1996 legat tämligen öde.

Nu skall det åter skapas liv och sommaraktiviteter på Gråsjälören. En av Luleå Lions medlemmar Leif Hjelte kommer i samarbete med Luleå Lions Luleå Club att erbjuda grupper att besöka ön, 2 km utanför södra hamnen i Luleå. Leif kommer att erbjuda transport, middag och aktiviteter på Gråsjälören sommartid genom sitt företag.

Publicerad: 2012-06-01

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön