Ökända grund ska lokaliseras

I sommar gör Transportstyrelsen, Stockholmradio och Sjöfartsverket i samarbete med flera andra myndigheter och organisationer en gemensam satsning för att lokalisera de grund som många fritidsbåtar går på. Allmänheten, sjöräddare, bärgare och försäkringsbolag tas till hjälp för att peka ut grunden. Informationen ska användas för att göra förändringar som minskar risken för grundstötning.

Alla som har lokalkännedom inom ett visst område i skärgården vet att det finns grund som är särskilt välbesökta. För att kunna göra något åt detta behövs mer information om vilka grund det rör sig om.

Ett antal myndigheter och organisationer gör därför i sommar en gemensam satsning för att lokalisera de "värsta grunden". Sjösäkerhetsrådet*, som Transportstyrelsen ansvarar för, deltar i satsningen, liksom Stockholmradio och Sjöfartsverket.

– Till vår hjälp tar vi dem som är involverade i sjöräddning och bärgning samt försäkringsbolagen, säger Lars-Göran Nyström, sjösäkerhetssamordnare på Transportstyrelsen.

Tävling för allmänheten

Dessutom utlyses en tävling där allmänheten kan rapportera in platser där många båtar går på grund eller har en bristfällig utmärkning.

Alla som har grund att rapportera kan gå in på www.ökändagrund.se eller kontakta Stockholmradio på telefon 08-506 622 70 alternativt VHF och ange kontaktuppgifter och övriga uppgifter som efterfrågas. Genom att lämna informationen är man också automatiskt med i tävlingen.

Informationen som kommer in gås igenom för att avgöra om det finns åtgärder som kan genomföras för att minska riskerna för grundstötning. Det kan till exempel visa sig att sjökortet behöver kompletteras, att utmärkningen behöver ändras eller ett nytt sjömärke placeras ut. Tydligare varningar och information till allmänheten via olika informationskanaler kan vara andra sätt att förebygga grundstötningar.

En jury bestående av representanter för Sjösäkerhetsrådet, Stockholmradio och Sjöfartsverket kommer att bedöma de inskickade svaren och utse 20 vinnare som får AIS-mottagare, bärbar VHF, navigationsprogrammet Seapilot (inkl sjökort) eller båtsportkort.

Tävlingen pågår under tiden 1 juni till 30 september 2012.

Rapportering av okända grund och andra hinder som inte finns utmärkta på sjökorten är också möjlig via Sjöfartsverkets webbplats. Rapporteringstjänsten är öppen dygnet runt alla dagar.

* I Sjösäkerhetsrådet ingår, förutom Transportstyrelsen, Kustbevakningen, Rikspolisstyrelsen, Sjöpolisen Göteborg och Stockholm, Sjöfartsverket, Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, Försvarsmakten, Båtbranschens Riksförbund, Sjöräddningssällskapet, Svenska Båtunionen, Svenska Kryssarklubben, Svenska Seglarförbundet, försäkringsbolagen, Sportdykarna, Riksföreningen Gästhamnar Sverige, Svenska Livräddningssällskapet och Sportfiskarna.

Publicerad: 2012-06-04

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön