Populärt med navigationsappar i mobiler och surfplattor

Sjöfartsverkets elektroniska sjökort har i kombination med explosionen av smartphones och surfplattor gjort att det numera finns betydligt billigare och mer lättillgängliga navigeringshjälpmedel att tillgå.

Sjöfartsverket har i många år digitaliserat och byggt upp en databas med sjögeografiska data. En av de viktigaste produkterna som genereras från sjökortsdatabasen är elektroniska sjökort för användning i navigationssystem. Jeppesen, Navionics, 88 Degrees North och Solteknik är några av de utvecklare som producerar "appar" av Sjöfartsverkets produkter och för ett par veckor sedan seglande navigeringsappen Seapilot upp till första plats på svenska App Stores lista över "Bästsäljare". Seapilot bygger på yrkessjöfartens standard för elektronisk navigering med Sjöfartsverkets vektoriserade S57-sjökort och AIS-data i realtid.

-Sjöfartsverket ser mycket positivt på utvecklingen. Flera utvecklare använder på licens våra S-57 data vilket är de bästa man kan använda i ett navigationshjälpmedel, säger Annika Kindeberg, säljchef/AO sjögeografi på Sjöfartsverket.

Flera navigationssystem har idag sjökort med data som följer Sjöfartsverkets standard och som gör det möjligt för användaren att uppdatera sina kartor regelbundet via internet. Sjökorten installeras i själva appen och finns alltid tillgängliga, medan AIS-data streamas direkt från Sjöfartsverkets kustradionät.

-Vi har även ett samarbete med Transportstyrelsen och Seapilot när det gäller ökända grund, vilket innebär att användaren kan använda appen för att rapportera felaktigheter i sjökortet, säger Annika Kindeberg.

Båtnavigationen i mobiler och surfplattor ser ut att vara framtiden verktyg för fritidsbåtsfolket, men det finns nackdelar. Förutom att de inte tål vatten, är ljuskänsliga och har begränsad batteritid så det största problemet att skärmarna är små, vilket begränsar överblicken.

-Sjökortsapparna är ett bra hjälpmedel till sjöss men man bör fortfarande använda vanliga sjökort för planering och back-up samt inte glömma att hålla god uppsikt vid navigering, säger Annika Kindeberg.

Publicerad: 2012-08-14

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön