Enkel lösning ger bättre mobilt bredband

Problem med dålig internet uppkoppling via mobilt bredband kan ofta avhjälpas med en extern antenn till 3G- eller 4G-modemet. Den svenska antennspecialisten Smarteq har utvecklat tre nyckelfärdiga lösningar som gör det möjligt att utan tekniska förkunskaper förbättra mottagningen och få stabilare uppkoppling.

Antalet mobila bredbandsabonnemang i Sverige är i dag över två miljoner, och är snart dubbelt så många som de fasta bredbanden. Samtidigt som allt fler ska samsas om kapaciteten i näten förväntar man sig bra mottagning överallt, inte bara i storstäderna. Många av dem som använder mobilt bredband är därför missnöjda med att den utlovade kapaciteten inte alltid stämmer överens med verkligheten.

Internetuppkopplingen som operatörerna utlovar gäller oftast bara i närheten av sändarmasterna och om det inte finns några hinder i vägen. Därför hjälper det som regel heller inte att byta operatör om man vill får bättre internetuppkoppling med mobilt bredband. Istället är det någon form av yttre antenn som gäller för att förbättra täckning och prestanda.

Fram till nu har det inte funnits några enkla lösningar för den vanliga användaren för att få bättre prestanda. Nästan alla moderna 3G/4G-routrar och USB-modem har dock i dag en ingång för extern antenn som kan förbättra mottagningen avsevärt genom att den externa antennen kan placeras där radiosignalen är bättre eller att den externa antennen i sig har bättre prestanda.

Den svenska antennspecialisten Smarteq har därför tagit fram tre smarta paket­lösningar för olika användningsområden. Paketen innehåller allt som användaren behöver för att förbättra mottagningen och därmed få snabbare upp­koppling på sitt USB-modem eller 3G/4G-router.

– Med en extern antenn får man i de flesta fall bättre täckning och en mer stabil uppkoppling där överföringskapaciteten inte varierar så mycket utan ligger på en hög och jämn nivå, säger Mattias Hellgren, teknisk chef på Smarteq.

– Vi vill göra det enkelt för användaren att få en bra mobil internet uppkoppling. Det är skälet till att vi har tagit fram våra nyckelfärdiga antennlösningar, som är lätta att använda fortsätter Mattias Hellgren.

Portabla paketet

Det portabla antennpaketet är framför allt avsett för dem som kopplar upp sig från mer eller mindre tillfälliga platser och behöver en lätt och smidig lösning. Paketet innehåller:

  • MiniMag magnetfotsantenn
  • Sputnik sugfotsfäste med jordplan, för montering på t ex fönsterruta
  • 2,6 meter antennkabel med SMA-kontakt, för anslutning till de flesta routrar
  • Adaptrar för CRC-9 och TS-9, för anslutning till USB-modem
  • Steg-för-steg-bruksanvisning

Antennen ger en signalförstärkning med 2,15 dBi.

Fritidspaketet

Båt/husvagnspaketet är, som namnet antyder, framtaget för bland annat båtar, husbilar, husvagnar och liknande användningsområden. Det innehåller:

  • SmartDisc antenn med inbyggt jordplan för fastmontage på t ex fordons/båttak. Antennen är IP67-klassad, dvs damm- och vattentät
  • 2,5 meter vit antennkabel med SMA-kontakt, för anslutning till de flesta routrar
  • Adaptrar för CRC-9 och TS-9, för anslutning till USB-modem
  • Steg-för-steg-bruksanvisning

SmartDisc-antennen ger en signalförstärkning med drygt 2 dBi.

Smarteqs antennpaket säljs via tele- och hemelektronikbutiker över hela Sverige.

Publicerad: 2012-11-26

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön