Båtprylar till tusen på årets Allt för sjön

Allt för sjön är inte bara mässan för alla som älskar båtlivet och skärgården. Den är också båtnördarnas eget Mecka. Många spenderar flera dagar på mässan för att botanisera bland de tusentals nya båtprylarna. Men så har de mycket att titta på också. Allt för sjön öppnar den 2 mars på Stockholmsmässan.

Det kan vara ett nytt roder, en ny smart GPS eller ett nytt drev. Stort som smått. Bland montrarna på mässan finns alltid 10 000-tals båtprylar som säkerligen intresserar den inbitne båtnörden.

– Varje år har flera båtar världspremiär på Allt för sjön. Ännu fler världspremiärer finns bland alla de prylar som visas. Vi har faktiskt båtnördar, om jag får kalla dem så, som går här tre, fyra dagar och finkammar montrarna efter nya smarta prylar. Och i år har de extra mycket att titta på, säger Thomas Sandberg, projektledare för mässan.

Nytt ekolod. En av de nya prylarna är Hummingbird 596cx, som har en mycket ljusstark 5 tums HD skärm. Den höga upplösningen ger en mycket bra bild av både bottenstrukturen och tydliga ekon av fiskstim. Ekolodet har Dual Beam Plus vilket gör att båda frekvenserna utnyttjas, så att fiskekon separeras samtidigt som ett stort område täcks.

Autotethers dödmansgrepp är en annan klurig grej. Det ersätter den konventionella spiralkabeln mellan båtföraren och nödstoppet på framför allt utombordsmotorer. Föraren kan röra sig fritt i och omkring båten med motorn igång. Motorn stängs av blixtsnabbt om man råkar falla i vattnet eller om sändaren som bärs av föraren kommer för långt från båten.

Travel box för kylvaror är en ny bärbar box för transport av kyl- och frysvaror hemifrån och till båten. Boxen kopplas via ett vanligt 12 volts uttag i bilen, båten eller var som helst där det finns ett DC 12V uttag. Isotherms nya Travel boxar finns i 15 & 18 liter och kan kyla från +10°C ner till -15°C. Naturligtvis kan den användas i båten under hela semestern också.

Vattentät stereo. Den nya stereon från KG Knutsson med en effekt på 4x25 watt har inbyggd Bluetooth för musikstreaming direkt från mobiltelefonen. Stereon finns som svart eller vit. Den har RDS-radio med 18 förval och inbyggd minnesbackup, så när strömmen bryts håller stereon kvar radiominnet.

Solglasögon med läsglas. Sunread glasögon, med glas slipade i olika styrkor, är framtagna av seglare som tröttnat på att ständigt behöva byta glasögon. Glasögonen finns i två modeller, ICE och TECH. Glasögonen har UV-skydd och är polariserande.

Starkare propellerblad. Propulse kommer till säsongen 2013 med ett nytt material i bladen. De har också en ny typ av förstärkningsstruktur och en högre mängd glasfibrer än tidigare. Bladen blir därför ca 30 procent starkare och gör att båtarna går ca 2-4 knop snabbare jämfört med äldre modeller av blad.

Man över bord! När en person faller överbord måste räddningen vara nära. Den nya kastlinan MOB kan till exempel fästas permanent under segling på en lämplig plats i sittbrunnen. Den nödställde drar ut en slinga ur sidorna på påsen, trär armarna igenom slingan för att bli säkrad och kan dras och lyftas med hjälp av slingan runt överkroppen. För "räddaren" fungerar de dubbla banden som handtag för att dra och lyfta den nödställde.

Världspremärbåtar. Naturligtvis går inte båtnördarna oberörda förbi alla de båtar som har världspremiär på mässan. Den här lär de definitivt stanna upp vid: Anytech 747 CAB som är proppfylld med nya instrument och andra intressanta prylar. Den behöver nog minst en timmes genomgång av den riktige båtnörden.

Publicerad: 2013-02-13

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön