Kalix skärgård föddes i fjällen!

Var tror ni att man börjar om man vill berätta om Kalix skärgårds historia? Jo - högst uppe i Sveriges högsta fjäll: i Kebnekaisemassivet väster om Kiruna! För 10 000 år sedan när den 2 kilometer tjocka inlandsisen smälte revs massor av sten och grus med vattnet i den jättelika isälv som bildades och som i dag är Kalix älv. Gruset och stenarna hamnade så småningom nere vid Bottenviken. Inlandsisens tryck på jordskorpan lättade och sjöns botten började stiga. Så bildades öarna i skärgården, av sten och grus från Kebnekaises fjäll 45 mil nordväst om kusten.

Under 2013 kommer vi (Boris Ersson och Alf Arne Harjo) att göra en film om naturen och människorna i Kalix skärgård.
För att berätta hur skärgården uppstod reste vi upp till fjällen, till Kebnekaises högfjäll ovanför Nikkaluokta, ända upp till glaciärerna i Tarfala. Vi övernattade på Tarfala forskningsstation och fick följa en del av arbetet med att studera klimatet och mäta isen och snön på glaciärerna.

Den globala uppvärmningen och den snabba nedgången av biologisk mångfald är vår tids två stora ödesfrågor. Ett av de viktigaste sätten att studera klimatets förändring är att studera nedsmältningen av glaciärerna på jorden. Här spelar Tarfala en viktig roll. Tarfala forskningsstation ligger på 1135 meters höjd över havet mitt i Kebnekaisemassivet, Sveriges mäktigaste fjällmiljö. Här har Stockholms universitet bedrivit forskning varje år sedan 1946. Faktum är att mätserierna som beskriver glaciären är världens äldsta.
När vi kom upp till Tarfala skojade forskarna och sa att vi kom med årets finaste dag, med gnistrande snö, ett par minusgrader, blå himmel och nästan vindstilla. Med vår lilla flygande helikopter, en quadkopter med fyra propellrar, fick vi riktigt fina flygbilder.

Vi kom i absolut sista stunden: snön var på väg att förvandlas till slask och leden upp till fjällstationen var stängd. Renskötaren Nila Inga körde före och lotsade oss upp till Tarfala och ner igen när vi var färdiga med våra filmningar. Det var en dramatisk skotertur genom björkskogen med skoterslalom i slask, grus, sand, sten, myrar och porlande bäckar. Men fram kom vi...


Renskötaren Nila Inga

Njut av bilderna. Men låt oss med ödmjukhet tänka på att alldeles här i närheten förolyckades ett norskt militärflygplan den 15 mars 2012. När flygplanet kom in i Kebnekaisemassivet rådde storm och dimma med ingen sikt alls. Planet flög rakt in i en klippvägg och alla i besättningen omkom. Under arbetet med att leta efter vrakdelar gjorde samerna i Laevas sameby en heroisk insats i mycket hårt väder. För sina insatser fick de hedersmedaljer.
Under de kommande åren kommer ny forskning att studera miljöeffekterna av att stora mängder flygbensin spreds i naturen. Det finns också ideer om ett utökat samarbete mellan forskarna i Tarfala och samerna i området.
Ett år senare när vi kom upp i fjällen visade sig Kebnekaise från sin allra vackraste sida...

Vi återkommer senare med fler bilder och en film.
Alr Arne Harjo och Boris Ersson.

   
         
   
         
   
         
   
         

Publicerad: 2013-04-30

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön