Kommunala hamnar rustade inför ny avfallslag
– men många båtkommuner erbjuder ännu ingen toatömning


Tömning av toalettavfall i Ettans båthamn.

Om mindre än ett år får Sveriges båtägare inte längre tömma toalettavfall i hav, sjöar och vattendrag. Det ska från 1 april 2015 ske i land. En färsk undersökning av det svenska båtlivet visar att de flesta kustkommuner redan idag erbjuder båtägarna den här servicen.
– Det här är ett positivt besked för båtägarna. Men tyvärr är det flera kommuner med utbrett båtliv som ännu inte kan ta emot fritidsbåtarnas avfall i sina hamnar, säger Mats Eriksson, vd Sweboat, Båtbranschens Riksförbund.

I Sweboats återkommande undersökning, Årets båtkommun, som i år genomförs för fjärde gången, uppger 66 av 110 svarande kommuner att de bedriver egen hamnverksamhet. Av de 59 kommuner som svarade på frågan om de erbjuder mottagning av toalettavfall erbjuder 49 hamnar, eller 83 procent, servicen i samtliga eller i någon av kommunens hamnar.

– För många båtägare är detta ett lugnande besked. För att båtlivet ska fungera efter lagändringen måste Sveriges hamnar se till att ha toalettavfallsstationer. Den utbyggnadstakt vi nu ser är lovande. Men vi hoppas samtidigt att de kust- och sjökommuner som ännu inte erbjuder servicen tar efter övriga landet, säger Mats Eriksson.

Undersökningen visar att flera av Sveriges kust- och sjökommuner saknar toalettavfallsstationer. Kommuner som Umeå, Vänersborg och Leksand saknar kommunal mottagning av toalettavfall helt och hållet.

I storstadskommunerna Stockholm, Göteborg och Malmö har man bara tömningsstationer vid några hamnar vilket kan medföra långa transportsträckor för att ta sig till en hamn med avfallsservice.

Sweboat granskar återkommande förutsättningarna för båtliv i svenska kommuner. I undersökningen som leder fram till utmärkelsen Årets Båtkommun 2014 svarar kommuner och andra båtlivsaktörer på frågor om bland annat båtplatser och service. I undersökningen har huvudsakligen kustkommuner och kommuner runt de större sjöarna, hittills totalt 110 kommuner, valt att delta, jämte båtklubbar och kommersiella företag.

Delfråga ur undersökningen Årets Båtkommun 2014.
Finns sugtömningstation för båttoaletter?

Ja, vid någon/några av hamnarna

Ja, vid samtliga hamnar

Nej

Vet ej

Bengtsfors

Falun

Höör

Trollhättan

Gotland

Halmstad

Leksand

 

Göteborg

Hjo

Ulricehamn

 

Haparanda

Jönköping

Umeå

 

Härnösand

Kristianstad

Uppsala

 

Kalmar

Lidköping

Vallentuna

 

Karlshamn

Lomma

Vänersborg

 

Karlstad

Mariestad

Ängelholm*

 

Kramfors

Mellerud

Ludvika*

 

Kristinehamn

Stenungsund

 

Kungsör

Trelleborg

 

Kungälv

Trosa

 

Köping

Tyresö

 

Landskrona

Valdemarsvik

 

Luleå Varberg  

Lysekil

Vellinge

 

Malmö

Ödeshög

 

Mönsterås

 

 

Nynäshamn

 

Orust

 

Ronneby

 

Simrishamn

 

Skurup

 

Sotenäs

 

Stockholm

 

Strängnäs

 

Strömstad

 

Säffle

 

Söderhamn

 

Tanum

 

Värmdö

 

Västerås

 

Ystad

 

Uppgifterna är hämtade ur enkätundersökningen ”Årets Båtkommun 2014”, som genomförs på uppdrag av Sweboat, Båtbranschens Riksförbund.
* Ängelholm och Ludvika har uppgett att de delvis lägger ut sin drift av hamnen/hamnarna på externa aktörer.

Publicerad: 2014-05-27

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

[an error occurred while processing this directive]