Galleri Agda & Valborg

Den 8 juni invigdes årets utställning i Galleri Agda och Valborg. Årets nio konstnärer är Laila Wikström, Eva Ljungqvist, Anna Eriksson, Anita Fåhraeus, Eva Hagström, Stol & Fiol, Luleå konfektyr, Lapprutorna och Maria Wiberg.

Utställningen är på sitt sjunde år och har pågått sedan 2007. Utställningen hålls i den gamla vackra Sundvallsgården på Junkön. Här kan besökarna se och köpa konstnärerna alster som är allt från keramik till sidensjalar och träsniderier. Utsällningen har varit populär och besöks årligen av ca 2000 besökare.

Ett måste när du besöker Junkön är att gå och titta på den vackra gamla hattkvarnen. Den ligger bara några hundra meter nordväst om fiskeläget. Väderkvarnen byggdes troligen någon gång i slutet av 1700-talet, av vem är omtvistat. Enligt legenden finns det tre möjliga kvarnbyggare men enligt öbor är det mest troligt en strandad fiskare eller sjöman från Finland. I Österbotten i Finland finns det nämligen en viss tradition av att bygga väderkvarnar. Kvarnen är mycket gediget byggd och av typen hattkvarn. Den användes för malning av korn- och rågmjöl av både öbor och folk från närbelägna öar.

Publicerad: 2014-06-08

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

[an error occurred while processing this directive]