När vädergudarna log

Under söndagen den 24 augusti fortsatte skärgårdsfesten på Västra Kajen i Piteå. Vädergudarna log och regnet slutade falla medan solen sken. Tage Öhlund satt troget vid sitt bord på bryggan och visade sin knopteknik, ett gammalt fint hantverk bland sjömän genom tiderna. Mellan sjöbodarna bjöd andra försäljare ut rökt fisk, broderier och stickad slöjd. De olika politiska partierna hade slagit upp tält där de sålde både guld och gröna skogar och löften om en bättre framtid för alla medan musiken ekade över hamnen och barnen fiskade i Gäddan Götes farliga fiskdamm.

Det mest dramatiska under dagen var när ett rykte spreds på kajen:
- Pite havsbads isbrytare var nära att gå på grund här utanför, men dom tog sig visst loss!Festivalens amiral Elin Johansson med festens lustigaste hatt berättade om gångna tiders sjömän och deras sexuella liv på segelskeppen när de var ute på haven i långa tider. I föredraget som hölls i båtmuséet under titeln "Sex och synd på de sju haven" berättade Elin om längtan, prostitution i hamnarna och homosexuialitet på skeppen. Ibland gjorde nöden att en del sjömän hade sex med djur, vilket bestraffades med döden. När en matros ertappades med att ha sex med en gris, avrättades både mannen och grisen. Den som bröt mot den stränga moralen fick smaka på "kaptenens dotter" eller "den niosvansade katten", en piska som med några slag rev sönder skinnet på syndarens rygg. Att ge sjömännen usel mat var däremot inget brott för kaptener och rederier trots att skörbjuggen skördade många liv på segelskeppen. Livet var sannerligen inte så romantiskt som sjömansvisorna berättar.

Vad är det som surrar uppe i luften? Jo det är Alf Arne Harjo som flyger med sin radiostyrda helikopter och filmar och fotograferar festligheterna på Västra kajen.

På söndagskvällen bredde Karin Lindbäck och hennes medarbetare i fiket de sista räkmackorna, och hennes man Tomas cyklade runt på campingen och tog adjö av gäster som packade sina husbilar och husvagnar för att åka vidare till nya resmål.

- Det ska bli skönt med lite lugn nu, sa Tomas och torkade svetten i pannan. Nu kan Karin och jag börja planera vår egen semester. I mitten av september ska vi låna en husbil och åka längs den norska kusten och bara slappna av. Sen blir det dags att börja jobba med slalombacken som vi driver på vintern.

- Vilken fin skärgårdsfest vi fick i år också!


Publicerade i går på vår Facebooksida:

Succé för Bottenvikens Skärgårdsfest i Piteå!

Lördag den 23 augusti 2014:
Trots ett lätt duggregn strömmade besökarna i stora skaror till Västra kajen i Piteå på lördagen. Bryggorna fylldes av människor som mumsade på rökt fisk, drack kaffe och beundrade vackra gamla båtar. Den finaste båten var utan tvekan en Colin Archer med namnet Esmeralda af Piteå som efter många års arbete nu är färdig att segla ut på Bottenviken. En otroligt vacker segelbåt.

Tomas Lindbäck stånkade igång tändkulemotorn på en renoverad gammal träbåt. Fiskaren Roland Carlsson fickparkerade med sin fiskebåt vid kajen mellan några dyra fritidsbåtar av plast och skrämde nästan vettet ur de närmaste båtägarna. Sedan sålde han rökt lax och sik och småpratade med människorna som passerade på bryggan. På bryggorna och mellan husen trängdes besökarna mellan stånden där hemslöjd och mat och anntat lockade fram pengarna ur plånböckerna.

En man som spelade dragspel blev bortblåst av ett elektrifierat dansband och sökte en fredad vrå bakom en sjöbod. I caféet växte köerna av matsugna gäster. Den som ville segla ut på Bottenviken och färdas ända till Lofoten kunde göra det genom att besöka Boris Erssons och Alf Arne Harjos fotoutställning "Skärgårdar i norr" i tullmagasinet. Alf Arne demonstrerade sin helikopter som han använder för att filma och fotografera skärgårdshamnarna från luften.

I morgon söndag fortsätter festen på Västra kajen, med ännu mer nöjen, föreläsningar i olika ämnen och andra trevligheter. Duggregn? Vem bryr sig! Välkommen till Västra Kajen imorgon söndag i Piteå!

 

Flera bilder finns på vår Facebook sida:

https://www.facebook.com/bottenviken

Text Boris Ersson. Publicerad: 2014-08-24

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön