Kimple fritidsbåtar ska återkallas

Transportstyrelsen har förbjudit företaget Midmarine AB att släppa ut fritidsbåtar av fabrikatet Kimple på den svenska marknaden. Midmarine ska också återkalla samtliga Kimple-båtar som de levererat till återförsäljare eller kund. Orsaken är att företaget inte kunnat visa att båtarna är provade som de ska för att få vara CE-märkta.

Transportstyrelsen upptäckte efter en kontroll av CE-märkning på fritidsbåtar att dokumentation saknades över hur de Kimple-båtar som Midmarine levererar provats för att leva upp till CE-märkningen. Trots upprepade påstötningar har företaget inte kunnat visa upp någon fullständig dokumentation. Det innebär att det inte går att säkerställa att båten är provad på rätt sätt för att uppfylla CE-märkningens hälso-, miljö- och säkerhetskrav.

Transportstyrelsen har därför beslutat att förbjuda Midmarine AB att släppa ut fritidsbåtar av märket Kimple. Skulle företaget fortsätta att släppa ut båtarna, kan Transportstyrelsen kräva ett vite på 500 000 kronor från företaget.

Företaget har också fått ett föreläggande om att återkalla samtliga de fritidsbåtar av märket Kimple som redan levererats till återförsäljare eller kund. Senast 28 augusti ska Midmarine ha lämnat en plan till Transportstyrelsen för hur återkallelsen ska genomföras.

CE-märkning krävs för produkter som kan vara farliga för användaren. CE-märket på en produkt betyder att tillverkaren garanterar att produkten uppfyller EU:s grundläggande hälso-, miljö- och säkerhetskrav. Den som tillverkar eller importerar en fritidsbåt är skyldig att se till att båten uppfyller kraven för CE-märkning.

Publicerad: 2014-08-26

Inget återkallande av Kimple aluminiumbåtar

2014-10-14

Det blir inget omedelbart återkallande av Kimple aluminiumbåtar. Kammarrätten i Jönköping har ändrat Transportstyrelsens beslut tills vidare.

I augusti skrev vi att Transportstyrelsen hade förbjudit företaget Midmarine AB att släppa ut fritidsbåtar av fabrikatet Kimple på den svenska marknaden och att företaget måste återkalla samtliga Kimple-båtar som de levererat till återförsäljare eller kund.

Läs mer här-»

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön