En skärgårdsö mitt i Luleå

Lördagen 30 augusti vaknade Luleå till en strålande sensommardag. Solen sken från en blå himmel och temperaturen steg till nästan 20 grader. Stadsfjärden låg blank och skön och lockade till en båttur. Vart kan man åka när man bara har några korta timmars ledighet? Jo till Stensborg, ett nära utflyktsmål 1,5 sjömil från Ettans Båthamn.

Jag har som mål att flygfotografera alla större hamnar och öar som har en viss service längs Norrbottenskusten. Så långt har jag klarat av 47 hamnar och öar. Stensborg och Gråsjälören är ett par av öarna jag har missat trots att båda ligger helt nära Luleå.

Tyvärr var inte bryggorna utlagda på Gråsjälören sista helgen i augusti när vi åkte dit med båt. Så vi siktade in oss på Stensborg i stället.
På Stensborg hittar man idag lämningar från sågverk som var i drift ända fram till 1920-talet. Här arbetade ungefär 70 arbetare som huvudsakligen producerade virke till silltunnor som exporterades till Norge. Timret kom via flottningen på Lule älv.

 

Stensborg är idag en grönskande utflyktsplats med flera fina vikar och tilläggsplatser. Inne i den långa och djupa viken finns flera fina eldplatser och toaletter som Luleå kommun har ställt i ordning.

Under vårt besök besöktes ön av flera båtar. Några av båtmänniskorna hade gjort ett kort stopp och andra grillade och njöt av den fina sensommardagen. På bryggan fick vi njuta av fin musik av Anders Lindgren och hans gitarr.

Mer information och bilder av Stensborg hittar du här-»

Publicerad: 2014-08-31

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön