Haparanda Sandskärs nya brygga ger besöksrekord


Foto: Staffan Svanberg

Den nya färgrika bryggan på Haparanda Sandskär har under sommaren gett besöksrekord. Hamnen har varit fullbelagd av båtar från när och fjärran. 20-25 båtar har varit ett vanlig syn i hamnen berättar Staffan Svanberg, tillsyningsman för Haparanda skärgård till bottenviken.se.

Sandskär ligger ytterst i Haparanda Skärgård och var en gång ett viktigt fiskeläge. Hit kom människor från fastlandet för att jaga säl på vårisarna och för att fiska lax och strömming. Många fiskelag sökte sig hit från närbelägna byar längs både svenska och finska kusten. När säsongen påbörjades hölls en stor fest. Återseendets glädje var stor och i en svacka uppe på ön dansade man barfota på den mjuka mossan till fiolmusik. Bortemot hälften av båtlagen kom från Hailuoto (Karlö) utanför Uleåborg i Finland.


Foto: Staffan Svanberg

Också idag besöks ön flitigt av finska båtar. Dans till fiolmusik är kanske borta men glädjen att mötas på ön är nog densamma som förr när man möttes under de ljusa sommarnätterna ute på Sandskär. Staffan Svanberg berättar till oss att i sommar var det närmare 90 procent finska båtturister som via sociala medier hade hört rykten om att Sandskär hade fått en ny brygga och nymuddrad hamn. Ofta låg det 36 båtar förtöjda längs den nya bryggan.

Hösten 2013 var muddringen av hamnen och inseglingsleden till Sandskär färdigställd och det nya djupet är nu 2,9 meter. I juni i år monterades bryggan i Haparada Hamn och 134 meter flytbrygga bogserades ut till ön där den var på plats i god tid före midsommar. 

Thomas Olheden, JetFloat Sverige som har  levererad bryggan tvekar inte att kalla den för Bottenvikens mäktigaste brygga. Den byggs ihop av blå och gula legobitar som vardera väger elva kilo.


Bitarna som leverantören Thomas Olheden står på monteras ihop, likt legobitar och fraktas sedan ut till Sandskär. Foto: Anita Lundström, Haparanda kommun.

Materialet är plast av allra högsta klass och hållbarheten är minst 40 år. Det vet man eftersom företagets första bryggbitar tillverkades för 40 år sedan och fortfarande fungerar. Materialet ska inte släppa ifrån sig kemikalier eller partiklar och därmed inte heller fördärva miljön, vilket är viktigt, inte minst därför att Haparanda Sandskär ligger i en nationalpark.

Bryggan finansieras inom projektet Bottenvikens skärgård, infrastruktur med stöd från EU, Naturvårdsverket, Länsstyrelsen i Norrbotten och Haparanda stad.

Med det nya hamndjupet och bryggan kommer nu Sandskär att vara mer attraktiv för besökande båtar. På ön finns också två bastur som är tillgängliga för besökare. Den ena bastun står i hamnområdet och den andra lite längre inne i byn. I år har badlusten varit så stor att man för första gången har infört bokningslista för bastubad, berättar Staffan Svanberg.

Det många inte vet är att Sandskär också har 5 uthyrningsstugor. Tre av dem hyrs ut av nationalparken (Länsstyrelsen). Dessutom har Kalix naturskyddsförening en stuga som de hyr ut. Den femte stugan hyr man direkt av Staffan Svanberg. Alla stugor finns också att boka på bosmina.se

Vill man besöka Sandskär utan egen båt kör Staffan Svanberg fasta båtturer onsdag, torsdag och fredag från Haparanda Hamn till Sandskär under hela sommaren.
- Dagsturerna har varit fullbokade sedan länge och vi har försökt att köra med dubbla turer som också blivit fullbokade snabbt berättar Staffan till bottenviken.se. 

Nu är säsongen snart över och i mitten av september tas bryggorna upp. Nästa år hoppas vi på en ny och lika fin sommar med nya spännande möten i våra skärgårdar.

Läs mer om Haparanda Sandskär:

Publicerad: 2014-09-05

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön