Ön som förfaller

Sommaren har haft svårt att släppa sitt grepp om norrlandskusten. Den har varit lång och varm ända in i september. Många båtägare har sina fritidsbåtar kvar i hamnarna. Men nu är det inte många dagar innan hösten är här.  När jag vaknade idag låg dimman tät. Utöver dagen började solen dominera och då passade jag på att åka ut för att flygfotografera en av våra stadsnära öar i Luleå skärgård som jag har missat.

För att ge båtfolket en god översikt över hamnar och öar i Bottenvikens skärgård började jag under sommaren 2013 att åka runt och flygfotografera. Från ovan får man lättare översikt över besöksmålet med inseglingsleder och service på ön eller i hamnen. Hittils har jag klarat av 52 hamnar och öar från Skellefteå till Haparanda. Trots närheten har jag missat Altappen i Luleå skärgård. 

Altappen är av stor betydelse i den Norrbottniska historien. Den representerar industrialismens genombrott i Norrbotten och var under denna tid den främsta anläggningen. I dag finns tydliga spår från industriepoken vid sekelskiftet. Här fanns både järnsmältverk och sågverk. I anslutning till sågverket byggdes ett helt samhälle upp. Som mest bodde här ca 800 personer. 1908 brann hela samhället ned och Altappen avfolkades. 

I dag är det båtfolket som delvis har tagit över ön tack vara kommunen som har anlagt bryggor, byggt torrdass och grillplatser. För den som vill ut på promenad finns fina strövstigar ända till Likskär där segelsällskapet har sin sommaranläggning.

För mig har Altappen alltid varit en favoritö trots myggen. Nära och upplevelserik. Tyvärr har öns service förfallit under de senaste åren. Bryggorna är i dåligt skick, raststugan är riven och en av två toaletter med vedförråd är borta. Sophanteringen finns inte längre. Den tog fritidsförvaltningen bort för några år sen. Den fina bryggan i lagunen på norra sidan är också borta.

Behövs Altappen som besöksmål? Vad tycker du?

Fler bilder finns under min skärgårdssida om Altappen-»

 

Publicerad: 2014-09-17

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön