Siklöja (Coregonus albula)
Siklöja finns i djupa insjöar i hela landet, samt allmänt i Bottenviken. Den förekommer även i Medelpads och Ångermanlands kustvatten i anslutning till de stora älvarna.

Lek
Leken sker från oktober till december på sand- och grusbottnar på varierande djup.

Vandringar
På sommaren är siklöjan spridd över Bottenviken och på hösten vandrar den in till norra Bottenvikskusten för att leka. Vandringarna är sällan längre än tio mil.

Ålder vid könsmognad
Knappt ett års ålder.

Maximal ålder och storlek
10 år. I sötvatten har exemplar upp till 45 cm och ett kilo fångats.

Biologi
Arten lever pelagiskt i stim. Födan består av plankton-iska kräftdjur och insektslarver. Tillväxten varierar mellan områden. Siklöjan blir vanligen 15—20 cm och sällan över 30 cm. Liksom för många andra pelagiska fiskarter påverkas reproduktionsframgången starkt av klimatet och rekryteringen varierar mycket mellan år.

Källa: HaV

 

Havet ger och havet tar

Fiskaren Per Erik Sångberg som bor nära Karlsborgsverken i Kalix kommun var ute och trålade löja när propelleraxeln och backslaget på fiskebåten började krångla. På kvällen den 17 oktober fick Boris Ersson en pratstund med Per Erik på telefon när han hade tagit en paus i skruvandet. Bilderna i reportaget togs förra hösten då Boris och Alf Arne Harjo följde med Per Erik ut på havet ett dygn under löjfisket.

- Det var tur att det här krånglet inte uppstod långt ute till havs. Nu kom jag hem och kunde börja reparera skadorna. Om en dag eller två är vi ute igen, berättade Per Erik.

- Hur länge till kommer ni att fiska löja den här säsongen?
- Det är möjligt att det här är sista veckan. Vi får fiska hela oktober ut, men fisket brukar ta slut omkring den 20-25 oktober. Allt beror på vädret och om det finns fisk. Väderlekstjänsten pratar om snöfall och hårda vinder så löjfisket kanske snart är slut för i år.
- Hur har löjfisket varit i år? frågar jag.
- Det har varit ett bra år hittills. Man får lov att vara nöjd. Varje morgon vid femtiden när man går ut fantiserar man om den där stora fångsten, jättestimmet som fyller trålen, säger Per Erik med ett leende.

- Och om drömmen inte slår in?
- Då får man ta det också. Du kan aldrig sätta dej över naturen. Våra problem inom fisket handlar mer om människor, eller rättare sagt om myndigheter och byråkrati. Nästan varje dag kommer kustbevakningen flygande och spanar på oss. Vi måste väga fångsten innan vi landar fisken, och om vi inte har fyllt i alla blanketter och rapporter korrekt så blir det straff. Ofta kommer dom körande till hamnen för att kontrollera vår fångster.. Myndigheterna verkar tro att vi är ett gäng sjörövare ute på havet. Dom skyller på att EU-direktiven styr dom, men Finland har inte alls lika sträng byråkrati så nog ar det ett påhitt av svenska myndigheter. Dom blir väl nöjda först när den siste fiskaren är borta.

- Känns det verkligen så motigt? frågar jag. Per Erik drar på munnen.
- Nja, inte alltid. På våren när jag sitter på bryggan och reparerar mina redskap, när isen har gått och myggen inte har kommit ännu, då är livet här vid havet ett skönt liv. Då tänker man på när laxen och siken kommer simmande i stora stim nerifrån Östersjön. Vi har aldrig haft så mycket lax i modern tid som nu, så nog borde man kunna känna framtidstro som fiskare. Bara det inte vore för alla dessa myndigheter och byråkrater…

Förresten, för vem skriver du det här reportaget?
- För Alf Arne Harjos hemsida ”bottenviken.se”. Brukar du gå in och titta på den?
- Jovisst. Hälsa Affe att hans hemsida är jättebra. Jag tittar på den ganska ofta. Den är fullt godkänd, tycker i alla fall jag. Det kommer nya bilder och artiklar varje vecka så jag brukar följa med vad som sker. Flygbilderna som han har börjat med är toppen.
- Lycka till med propelleraxelsn och backslaget, säger jag. Och med löjfisket.

- Det går nog så bra som det går. Havet ger och havet tar. Kom gärna förbi nån gång så tar vi och röker lite fisk.

Text Boris Ersson. Bilder Alf Arne Harjo.

Publicerad: 2014-10-18

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön