Båten som nästan flyger


Condor Shippings svävare Flying Condor, kör förfallstrafik men även taxiturer.

När isarna varken bär eller brister startar förfallstrafiken i Luleå skärgård. Den 28 november började båten Silva som klarar vissa isar trafikera skärgården. När isen blev för tjock ersattes båten med svävare. Trafiken är viktig för de bofasta i den norra skärgården. Den här typen av kollektivtrafik kommer igång varje år på hösten och på våren.

Vi besökte Hindersöstallarna 1 december när svävaren Flying Condor elegant anlöpte hamnen för att ta upp passagerare för vidare transport ut till Hindersön. Tre fastboende och en liten hund klev ombord och satte kursen ut mot Hindersön.

Alla som vill kan åka ut med svävare men fastboende har förtur. Övriga får åka i mån av plats. Bokning sker via skärgårdsföreningen och kostnaden per tur är 60 kronor per resa. Flying Condor trafikerar varje måndag och fredag tills isen på fjärdarna är så stabil att man kan färdas riskfritt med bil eller snöskoter.

Förfallstrafiken har i stort sett gällt öarna i den norra skärgården, norr om farleden in till Luleå, men till nästa år har fritidsförvaltningen skjutit till pengar så att de som bor i den södra skärgården ska kunna åka på samma villkor som övriga skärgårdsbor.

Bokning av plats i svävare sker hos skärgårdsföreningen mellan 09.00-17.00 på Tel: 070-600 36 12. Skärgårdsföreningen kan lämna ytterligare information om färdväg, tidsförskjutningar och lastförmåga.

Publicerad: 2014-12-01

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön