Bastu med i båten

Bastu i båten? Knappast, men nu finns det en fiffig lösning för oss båtfolk. Ett mobilt bastutält med bastuaggregat som ryms i en liten väska och som man kan stuva ner i båten och snabbt rigga upp vars som helst. Tältet hittade vi under årets Jokkmokks marknad.

Årets Jokkmokks marknad var den 410:onde i raden. Omkring 40 000 marknadsbesökare brukar hitta till Jokkmokks vintermarknad. Vädret i år var ovanligt milt. När öppningsceremonin drog i gång var det minus 17 grader och mot slutet av marknadsdagarna steg temperaturen till närmare noll grader. Solen skinande och marknadsbesökarna såg ut till att trivas i solen.

Av alla marknadsstånd drogs våra blickar mot några kamouflagefärgade tält med rök som steg upp från kaminrör. Det visade sig att det inte var vanliga tält som stod uppställt men små smarta mobila bastutält för helårs användning. Perfekt till båtturer i våra skärgårdar tänkte jag direkt. Vi fick ett samtal med Per Dahlström från Mobiba som är representant för bastutälten i Sverige. Per är själv båtägare och har använt tälten mycket i Stockholms skärgård. Tälten vi fick se under marknaden var i 3 olika storlekar. Den minsta 2 x 2 meter och den största 2 x 4 meter. En modell var också utrustad med dubbelduk och löstagbar mellanvägg.

Per berättade för oss att på en kvart är tältet rest och kaminen installerad. Efter en halvtimmes eldning är allt klart för bastubad! Hela tältet ryms i en väska, inte större än träningsbagen. Totalvikt inklusive ugn 22 kg. Tältets konstruktion med endast två ramrör och dragkedjor i stället för öglor och dylikt, gör att en person slår upp tältet och får kaminen på plats. Den unika dörren gör att du slipper dragkedjor och kardborreband, och innebär en extra trygghet om det skulle bli bråttom ut. Bastuugnen har inbyggt gnistskydd och beröringsskydd. Från det du öppnar väskan tar det bara 45 minuter tills du kan sätta sig i värmen.

Tänk dig en öde sandstrand och en egen bastu när du angör en av våra tusentals öar i Bottenvikens skärgårdar.

Intervju med Per Dahlström

Läs mer på Mobibas hemsida: www.mobiba.se

Publicerad: 2015-02-09

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön