Extremt lindrig issituation för årstiden

Det råder mycket lindriga isförhållanden längs den svenska norrlandskusten sedan stormen "Ole". Endast Karlsborg längst i norr har behov av isbrytarassistans.

Det lågtrycksbetonade vädret fortsätter med för årstiden mycket varma temperaturer. Stormen "Ole" som passerade landet för två helger sedan rensade i stort den svenska norrlandskusten från den havsis som dittills bildats. Därefter har ett fortsatt intensivt blåsande i kombination med för årstiden mycket varma temperaturer gjort att behovet av isbrytarassistans i stort inskränkt sig till inloppen till de finska hamnarna i Bottenviken.

På svenska sidan råder för tillfället mycket lindriga förhållanden och fartygstrafiken klarar sig mestadels utan assistans.

– Det är i stort sett endast Karlsborg längst i norr som har assistansbehov, säger Tomas Årnell, som är isbrytardirektör på Sjöfartsverket.

Ihärdigt hårda sydvästliga vindar har däremot medfört kraftig ispress i inloppen utanför Kemi och Uleåborg på finska sidan.

– Trafiken har till och med fått stoppas under något dygn då förhållandena varit särskilt besvärliga. För tillfället löper dock trafiken i stort utan förseningar med hjälp av såväl finska som svenska isbrytare, säger Tomas Årnell.

De finska isbrytarna Kontio och Otso, samt den från Sverige uthyrda Frej, assisterar tillsammans med Atle trafiken på de finska hamnarna i norra Bottenviken. Ymer håller ensam ställningarna för behovet på Karlsborg och övriga svenska hamnar i norr. Ale håller uppsikt över Norra Kvarken där det bitvis stökar till sig i inloppet till Vasa skärgård. Kustbevakningens Triton ligger efter en testperiod på två veckor i standby i Luleå.

Kommande vecka väntas fortsatt assistansbehov främst på finska sidan i Bottenviken medan det på svenska sidan väntas vara fortsatt lindrigt. De ordinarie isbrytarna planeras fortsätta verksamheten enligt nuvarande fördelning, och Triton kommer att återuppta sin verksamhet mot slutet av veckan.

Publicerad: 2015-02-20

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön