Läs också:

Återförsäljare av båtar och motorer i Norrbotten

Planerar du att köpa ny båt till sommaren? Vi har gjord en lista över återförsäljare av båmärken och motorer i Norrbotten. I länet säljs 25 olika motorbåtsmärken men det finns inga återförsäljare av segelbåtar.

Här hittar du översikten-»

 

Medvind för båtbranschen

Det ljusnar i båtbranschen. Efter några år med vikande båtförsäljning vänder det nu uppåt igen. Två bra somrar och goda ekonomiska förutsättningar är faktorer som banat väg för en ökad efterfrågan på fritidsbåtar.

På båtmässan Allt för sjön, som pågår fram till söndag 8 mars, är det just nu mungiporna uppåt. Flertalet utställare rapporterar ett ökat intresse från besökarna och en ökad försäljning jämfört med de senaste åren.

– Redan i höstas såg vi signaler på ett trendbrott. Årets mässa är 15 procent större än i fjol och vi har fler utställda båtar och ovanligt många båtnyheter. Uppåt 100 stycken som aldrig visats här tidigare, och i princip alla utställare kan vittna om en ökad försäljning på årets mässa, säger Hanse Thorslund, projektchef för Allt för sjön.

Björn Sandhag, VD på Stockholms största båtföretag, Marindepån, bekräftar trendbrottet.

– Vi har sålt som aldrig förr, nästan som under rekordåret 2007. Under de fyra första dagarna kan vi se en fördubbling jämfört med förra året. Vår stora nyhet, Uttern D77, är till och med slutsåld för året, säger Björn Sandhaag, VD för Marindepån.

Sweboat, båtbranschens riksförbund, ser också den positiva utvecklingen.

– Ja, vi kan blicka fram emot en försiktig men stabil försäljningsökning inom egentligen alla segment; försäljning av nya och begagnade båtar och motorer, tillbehör, reservdelar, drivmedel, vinterförvaring, service och underhåll, säger Mats Eriksson, VD Sweboat, båtbranschens riksförbund.

Branschen ser också ett trendbrott vad gäller ägandet av fritidsbåt. Idag ska människor hinna med många fritidsintressen och därför ökar kraven på ett enkelt och problemfritt båtägande. Effekten av det är att många marinföretag expanderar sina verksamheter inför denna säsong. Man bygger ut sina anläggningar och satsar på ännu fler bekväma helhetslösningar för dagens och morgondagens kunder.

Förra årets fina sommar innebar även att antalet personer som övernattade i båt i gästhamnar ökade med 15 procent till 1 287 582 gästnätter under sommaren 2015, enligt statistik från Transportstyrelsen.

Allt för sjön, Sveriges största båtmässa, besöks årligen av drygt 90 000 människor. Den har öppet till och med söndag den 8 mars.

Publicerad: 2015-03-04

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön