Ett iskallt uppdrag för Tom, 11 år

"Mönstra på en av Sjöfartsverkets mäktiga isbrytare och följ med ut och bryt is i Bottenviken under ett dygn." Detta var Sjöfartsverkets bidrag till Musikhjälpens auktion till förmån för att stoppa spridningen av HIV. Slutbudet landade på fantastiska 46 200 kronor och togs hem av Fredrik Andersson i Göteborg. Men det var inte för egen del han ropade in äventyret.

Familjen Andersson är sedan flera år engagerade i biståndsprojekt i Sydafrika. Yngsta sonen, Tom, som är adopterad från Sydafrika är väldigt intresserad av sjöfart och fast besluten att utbilda sig till sjökapten.

– Vi hade enorm tur som hittade isbrytarauktionen. Dels kunde vi bidra vi till ett gott syfte, dels fick Tom sin önskan om att få segla med en isbrytare uppfylld, säger Fredrik Andersson.

Och så en dag i april blev det äntligen dags. Isbrytarupplevelsen började med en lunch ombord på Ymer som låg vid kajen i Luleå. Därefter skulle Tom och pappa Fredrik få åka helikopter ut till Frej, som låg still i isen vid Vikströmsgrund och väntade på att få assistera fartyget Mila ut från Karlsborg.

Efter att ha blivit installerade i sin hytt, fick gästerna en obligatorisk säkerhetsgenomgång med rundvandring runt på fartyget. De fick lära sig vad man ska göra om brandlarmet går, provsitta livbåten och så vidare. Efter det blev det påskmust och kaka i mässen.

"Vi fick verkligen ett bra bemötande och besättningen tog sig tid att visa oss fartyget och hur allt fungerade", berättar Fredrik.

Eftersom Frej låg i fast is och vädret var fint passade det bra med en utflykt ner på isen. Där fanns spännande sälhål, finfin snö för att kasta snöboll med och ett perfekt läge för att inspektera fartyget från utsidan.

"När vi kom ombord på Frej frågade jag besättningen om vi kunde få gå av båten. Vi såg nämligen sälar på isen från helikoptern och ville komma närmre. Efter lite funderande gjorde de iordning en lift och för säkerhets skull följde besättningen och några elever från sjöbefälsskolan med oss ut på isen.

Milas avgång flyttades fram ett par timmar och när Frej kör in till Karlsborg får Tom prova på att handstyra i isrännan. Och efter att Mila hade fått assistans ut till iskanten behövde Frej köras några timmar till på grund av underhåll av huvudmaskinerna, så nu var det ju perfekt läge för vår unge besökare att köra båt, och detta var tydligen så roligt att han inte kom i säng förrän ganska sent.

"Vi har haft väldigt roligt, skrattar Fredrik. Det enda Tom blev besviken över var att jag tyckte att vi skulle gå till vår hytt och lägga oss. Då var klockan tio på kvällen och Tom hade själv fått stå vid rodret och köra isbrytaren i två timmar."

För gästerna startade onsdagen med frukost följt av skärgårdsnavigering in till Luleå. Vid ankomst var Tom med på bryggan och kollade hur Frej manövrerades till kaj. Besökarna stannade några extra dagar i Luleå innan de begav sig hem till Göteborg. I Luleå snöade det under fredagen och det blev skarpa kontraster till deras vanligaste resmål, Sydafrika. Men det är kanske just det som gör resan till en ovanlig och annorlunda upplevelse.

Publicerad: 2015-004-17

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön