Sandstrand i Södra hamn

Södra hamnplan i Luleå kommer under sommaren 2015 förvandlas till en oas mitt i centrum; Södra strand – en plats för liv och rörelse, tillgänglig för alla. Här kan både besökare och Luleåbor mötas och ha trevligt oavsett ålder.

Idén föddes hos de lokala entreprenörerna på meramedia. De såg möjligheten att skapa mötesplatser runt om i stadsdelarna tillsammans med Luleå kommun genom de feriejobb som erbjuds gymnasieungdomar. Stadsbyggnadsförvaltningen hade samtidigt ett behov av att skapa aktivitet och stärka platsen Södra hamnplan, och på den vägen tog samarbetet form.

”Södra strand är ett riktigt drömuppdrag för oss på meramedia – vi drivs extra mycket av projekt som på ett eller annat sätt utvecklar staden, skapar puls och sätter Luleå på kartan! Här är vi med och bidrar till en plats där ungdomar får chans till ett stimulerande jobb och människor kan mötas.” Johanna Grimståhl, projektledare meramedia

Den dagliga verksamheten på Södra strand drivs av ungdomar som här får ett uppdrag med fokus på kommunikation, service och besöksnäring. De bemannar en kiosk på området dit man kan gå för information om aktiviteter, köpa sig en glass eller någonting svalkande att dricka. Tanken är även att det ska finnas möjlighet att exempelvis hyra kajaker.

Öppettider
22 juni till 16 augusti 2015. Bemannad kiosk och aktiviteter veckans alla dagar 09:00-16:30.
Södra strand kommer att invigas under öppningsveckan (v 26), mer information om detta kommer senare.

Service
Södra strand är en mötesplats för alla och har därför stort fokus på tillgänglighet. Befintliga ytor kombineras med sandstrand och trall, som underlättar för barnvagn och rullstol. Sittmöbler, bänkar och parasoller placeras ut, fria att använda av kioskgäster eller för medhavd picknick. Det finns även tillgång till allmänna (tillfälliga) toaletter och grillplatser för nyttjande dygnet runt.
Även Sportoteket kommer att finnas på plats med sin verksamhet.

Aktiviteter
För att skapa liv och rörelse krävs de rätta förutsättningarna. På Södra strand kommer det finnas pingisbord i betong (ett medborgarförslag som förverkligats), ytor för volleyboll och street basket, konstgräs för bollek och möjlighet att låna hinkar och spadar för de allra minsta. Varje onsdag är skärgårdsguider på plats för att informera om det fantastiska utbudet i Luleå skärgård. En scen byggs upp på området där tanken är att lokala, kreativa talanger ska få möjlighet att synas och höras. När det inte är liveframträdanden kommer musik ljuda ur högtalarna eller radioprogram som ”Sommar i P1” att sändas – allt för att skapa en gemytlig stämning på området, för alla åldrar.

Utöver de arrangerade aktiviteterna är det fritt för lokala föreningar och privatpersoner att nyttja ytorna spontant för egna aktiviteter, turneringar, träningspass eller liknande. Lokala företag har möjlighet att vara delaktiga i Södra strand genom att söka tillstånd för försäljning av mat och dryck, någonting som verkligen uppmuntras!

Publicerad: 2015-05-13

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön