Äntligen ska Elvira sjösättas!


Tomas och dottern Jenny Linbäck med bild av Elvira

Den 9 maj öppnade Västra Kajen Camping & Gästhamn Skeppscaféet och därmed starten på årets sommarsäsong i Piteå. Samtidigt firade man Sportvagnsdagen med bilträff på Västra Kajen. Trots regn var det en hel del pitebor som besökte caféet under premiärhelgen. En nyhet inför sommaren är att äntligen skall den gamla nyrenoverade flottningsbåten Elvira sjösättas.


Uttern på slipen vid Näldsjön.ca 1965. Foto Statens Sjöhistoriska Museum


Uttern i Skellefteåhamn 4 juli 1970. Foto Bernt Fogelberg genom Gert Ekström.

Elvira är en motorbåt på 14 ton, byggd av Lidwall & Söner AB. Den levererades till Övre Indalsälvens Flottningsförening den 24 maj 1953. Båtens längd är 13,20 m. Bredd 3,30 m. Djupgående 1,68 m. När båten var ny gick den under namnet Uttern och trafikerade Näldsjön i Jämtland. 1968 såldes båten till en lotsplatschef i Skellefteå, och så hamnade den i Östersjön. Båten byggdes om med en ny styrhytt och man bytte ut kulmotorn mot en MD 42. På 90-talet blev båten stående på land i Ursviken i Skellefteå där den började förfalla.


Uttern i Ursviken. Foto Rolf Bengtsson nov 1995 i Bengt Westins samling.


Ombyggd men brandskadad. Foto genom Sven Jönsson

I slutet av 90-talet köpte Tomas Lindbäck båten och döpte den till Elvira. Hon var då i bedrövligt skick. Båten hade blivit stående på land och förfallit efter en brand på 90-talet. Efter 15 år och 4 000 timmars omfattande renoveringsarbete av Tomas Lindbäck har Elvira blivit en riktig skönhet som kommer att ligga vid Västra Kajen i sommar. Båten kommer att fungera som en glass/restaurangbåt för besökare i hamnen berättar Tomas för oss.


Tomas Linbäck foran Elvira.

Västra Kajen ligger i direkt anslutning till Piteå centrum. Gästhamnen med 50 gästplaster ligger vackert belägen vid vattnet har en fin utsikt över Piteå stad. Servicehuset som finns i de nybyggda sjöbodarna är utrustat med WC, dusch, kök och tvättstuga, allt med hög standard. I fjol blev hamnområdet muddrat. Det nya vattendjupet är nu 2,5-3 meter i hela hamnen.

Publicerad: 2015-05-14

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön