Båtväder och navigationsvarningar

Båtväder och navigationsvarningar är vi alla som är ute till sjöss interesserade av. Vi har samlat information och länkar för dig som vill ha aktuell information om båtväder via olika informationskanaler.

Plötsliga väderomslag kan förekomma och därför är det viktig att studera och bedöma väderläget till sjöss noggrant både vid färdplaneringen och under färdens gång. Det kan man göra via många olika kanaler. Både VHF, radio, text-tv och på nätet. Väderkortet ger en översikt hur väderprognoser distribueras i Sverige. Kortet bör finnas med i båten. Väderkort kan du beställa här-» www.sjofartsverket.se

Radio

P1 har flera längre sändningar om sjöväder under dagen. Väderprognoser ingår även i Ekots nyhetssändningar och i de lokala kanalers nyhetssändningar på hel- och halvslag.

Samtliga prognoser och nyhetssändingar går att lyssna på i efterhand på Sveriges Radios webbplats, där finner du även vilka tider som gäller för de olika prognoserna. sverigesradio.se

Sjöväder på text-TV, webb, via telefon och appar

  • SVT 1 och 2, väder på sidorna 401-412 och sjöväder på sidan 415.
  • TV 4, väder på sidan 181 och kustväder på sidan 184.

Kustväder på VHF

Stockholmradio sänder i samarbete med Transportstyrelsen, Sjösäkerhetsrådet och SMHI kustväderprognoser på VHF för hela den svenska kusten samt Vänern, Vättern, Mälaren och Hjälmaren.

Kustväderprognosen avser vädret cirka 10 M ut från fastlandet eller till den yttre skärgården. Särskild vikt läggs vid medelvindar, signifikant väder och hastiga vind- och siktförändringar. Prognosen är ett komplement till den allmänna sjörapporten som sänds i P1 och som endast täcker de stora havsområdena.

Prognosen omfattar vindriktining, vindstyrka, vattenstånd, lufttryck mm. Alla utsändningar föregås av annonsering på kanal 16 och sänds därefter på aktuell trafikkanal.

Utändningstider (1 maj - 30 september)

Haparanda-Örskär 08.30 16.30 21.30

Örskär-Landsort, Mälaren/Hjälmaren

08.45 16.45 21.45
Landsort-Utklippan, Gotland 09.00 17.00 22.00
Utklippan-Hallands Väderö 09.15 17.15 22.15
Hallands Väder-Nordkoster, Vänern/Vättern 09.30 17.30 22.30
 

Navigationsvarningar

Sjöfartsverket tillhandahåller navigationsvarningar på sin hemsida och som läsningar från MSI SWEDEN på VHF vid följande tider: 0200, 0600, 1000, 1400, 1800 och 2200 UTC.

Brådskande varningar kan även sändas ut utanför ordinarie sändningstid. I "Underrättelser för sjöfarande" finns notiser om ändringar i utmärkning, fyrar, sjökort m m.

Publicerad: 2015-05-20

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön