Fortsatta båtmotorstölder för hundratals miljoner

Nu är det skördetid för de internationella ligor som specialiserat sig på att stjäla utombordare. När bryggor och sommarstugeområden blir tomma slår tjuvarna till. Kraftiga lås, stöldskyddsmärkning och spårsändare ger ett visst skydd men det enda som verkligen stoppar tjuvarna är att förvara båtmotorn i ett låst utrymme menar Svedea. Och för att komma tillrätta med problemet behövs en kraftigt förbättrad utförselkontroll.

Under månaderna september till november när bryggorna blivit folktomma sker många båtmotorstölder. Det är framförallt internationella ligor som år efter år stjäl utombordare i Sverige för att sedan sälja dem utanför landets gränser.

– Under de senaste fem åren har det försvunnit båtmotorer för mer än åttahundra miljoner kronor från Sverige. Det är ett jätteproblem som totalt överskuggar alla andra skadekostnader som drabbar båtägarna, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkring på Svedea.

Stöldskadorna står för cirka 65 procent av den totala skadekostnaden för utombordsmotorbåtar. Det stora antalet båtmotorstölder drabbar därför båtägare också i form av högre försäkringskostnader.

– På vissa håll i landet har antalet stölder kunnat påverkas genom aktiv samverkan mellan båtorganisationer och polisen men det som verkligen skulle göra skillnad är ökad utförselkontroll. Det är idag på tok för enkelt att passera gränsen med en lastbil fylld med stulna båtmotorer, menar Göran Södergren.

Det säkraste sättet att minska stöldrisken är att förvara sin motor inomhus då ytterst få motorer stjäls från låsta och insynsskyddade utrymmen. Det är dock inte så enkelt då en lite större båtmotor kan väga från hundra kilo och uppåt och ta ett par timmar att montera av även med rätt utrustning. Och att hyra en förvaringsplats inomhus som rymmer både båt och motor kostar en hel del.

– Här finns utrymme för kreativitet både i båtbranschen, bland båtägare och hos oss som arbetar med försäkring för att skapa trygga lösningar. Ett antal försäkringsbolag rabatterar försäkringspremien för den som förvarar sin båtmotor inlåst vilket ger ett bidrag till kostnaden för vinterförvaringen, säger Göran Södergren.

Publicerad: 2015-09-18

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön