Upplev Norrbottens skärgården med turbåt
Skärgården trafikeras under sommaren och hösten av turbåtar till de största och populäraste öarna. Turbåten fungerar även utmärkt för transport till och från skärgårdsstugorna som finns att hyra.

Övriga båttransporter:

Camp Frevisören, Kalix
Man kan också boka båtturer från flera lokala entreprenörer. Vid Frevisörens camping nära Båtskärsnäs kan du sola, bada, äta gott och hyra en båttur i Kalix skärgård.

Priser från 300:-. (min 4 pers)
Maila din förfrågan: boka@frevisoren.se
www.frevisoren.se

Upplev Baskeri skärgård, Kalix
Upplev Baskeri skärgård erbjuder båtturer i Båtskärsnäs skärgård. Turerna går till vackra badstränder och klippöar där du kan sola och bada eller bara gå iland på någon ö och bara njuta av sommaren. Turerna avgår från Båtskärsnäs.
Lördagar och söndagar i Juli
Pris från 100:-/tur. Ring för mer info.

Telefon: 070-220 58 23
www.upplevbaskeriskargard.se

Guide Natura, Piteå
Vil tar dig ut till en skärgårdsö från [Renöhamn] till:

Priser och information om turer hittar du under Guide Natura hemsida-»

Båttaxi i Skellefteå
Drömmer du om att komma ut i skärgården, åka båt eller känna havsbrisen? Vi har turen för dig! Under sommaren erbjuder vi fyra olika taxiturer i Skellefteås fantastiska skärgård. Bl.a. till Pite-Rönnskär. Båten har plats för 12 personer och vi tillhandahåller flytvästar till alla, stor som liten.

Bokning 072-54 330 11
info@kinnbackskargard.se
Info om priser och tider mm-»

 

Hyr en skärgårdsstuga i sommar

Finns det något bättre än några dagar på en skärgårdsö? Långt från stadens brus och trafik. Känslan av att vara ensam med havet, det unika ljuset och sköna bad på en badstrand. Eller långa promenader på den skärgårdsö du väljer att hyra en stuga.

Längs norrbottenvkusten finns det närmare 40 stugor (118 bäddar) att hyra i sommar. De flesta öarna har regelbundna båtförbindelser och till de andra kan du åka båttaxi till reducerade priser. Ofta har entreprenören ett avtal med kommunen som äger uthyrningsstugorna.

Här följer Bottenvikens.se:s stora översikt över samtliga övernattningsmöjligheter från Haparanda i norr till Piteå i söder.

Haparanda Sandskär, 5 uthyrningsstugor

På Haparanda Sandskär finns det mesta som finns på de andra öarna, fast på en enda ö. Den har kilometerlånga sandstränder, 20 meter höga sanddyner, en unik flora och fauna. På ön har man sett 251 olika fågelarter. Här finns urskogar med knotiga tallar, blommande strandängar, torra enbuskhedar och en aspskog där man ofta kan få se älgar som har simmat hit från fastlandet. Det är inte förvånande att många kallar Haparanda Sandskär för Bottenvikens pärla.

På tur till Haparanda Sandskär
De flesta besökare kommer till Haparanda Sandskär med båten Bosmina från Haparanda hamn.

Ladda ner broschyren om transport och turistturer med mat och guidning ut till Sandskär sommaren 2016-»

På Sandskär finns tre stugor som hyrs ut av nationalparken (Länsstyrelsen). Dessutom har Kalix naturskydds-förening en stuga som de hyr ut. Köksbänken är utrustad med gasolspis, tallrikar, bestick, glas, grytor, stekpanna och kaffepanna. I varje stuga finns ett litet gasolkylskåp. Bokning Haparanda Turistbyrå under tiden 15 juni till 31 augusti Under övrig tid kontakta Ida Svanberg 070 -3636149.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn

Två dygn eller fler

Vecka

Kalix naturskydds-förening

6 st

500:-

400:-

2.500:-

Nationalparken 3 stugor

4 st

500:-

 

2.500:-

Innalastugan (traditionell fiskestuga)

6 st 500   2.500:-

Getskär i Kalix skärgård, en uthyrningsstuga

Getskär/Renskär ingår i Likskärs naturreservat. I Getskärsviken finns en stenpir med skepparbrygga, en flytbrygga på 21 meter samt en handikappvänlig spångad gång fram till stranden. Södra delen av viken består av en vacker sandstrand.
Från sandstranden rekommenderas en promenad efter stigen till fiskeläget på öns sydsida, längs vägen kan besökare även stanna till vid en gammal labyrint. I stället för att fortsätta fram till fiskeläget, kan du välja att ströva på stigen som viker av till höger längs med stenåsen. Denna leder dig runt Getskär/Renskär, och du som går runt hela ön får uppleva en förtrollande och variationsrik natur. Rödmarkerade träd märker ut vägen.
På den sydostligaste delen av ön ligger ett litet genuint fiskeläge från slutet av 1700-talet, här finns också lämningar efter ett skärgårdskapell som byggdes under samma århundrade.

Kalix kommun byggde en fyrbädds uthyrningsstuga på Getskär/Renskär sommaren 2015. Stugan ligger nära gästhamnen, Från bryggan leder en handikappvänlig spång till stugan. Stugan ligger cirka tio meter från vattnet. Stugan är bland annat utrustad med gasolspis, gasolkylskåp och kamin. Ved finns i vedbod nära stugan. I anslutning till byggnaden finns dessutom en vedeldad bastu samt två torrtoaletter, varav en är handikappanpassad. I stugan finns sängar med täcken och filtar, bord, stolar samt köksutrustning. Solpaneler ger stugan viss belysning. Du kan boka stugan i upp till fem dagar.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn
12/06 - 23/08

Lågsäsong

Getskär

4 st

800:-

600:-

  • Läs mer om Getskär-»
  • Bookning av skärgårdsstuga:
    Karl-Göran Lindbäck, 070-626 54 87, karl-goran.lindback@kalix.se

Gårdsviken, Kalix skärgård, en uthyrningsstuga

Gårdsviken på Bergön i Kalix skärgård har Töre båtklubb sin anläggning. Här får du tillgång till grillplats, bastu samt utedass. Storstugan står öppen under säsongen och vill du kan du boka gäststugan för övernattning.
Under våren 2007 invigdes den sexkantiga bastun som av många anses vara den bästa i skärgården.

Töre Båtklubb har en gäststuga med fyra bäddar att hyra om man har trångt ombord och man vill ha med sig gäster. Täcken och kuddar finns. Man tar med egna sängkläder, påslakan, underlakan och örngott. Ta kontakt via mail med Lasse Ekerljung eller ring 070-396 77 99 om du vill boka och för mer information. Stugan kostar 50:-/dygn och bädd.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn

Gårdsviken

4 st

50:-

Trutskär, Kalix skärgård, en uthyrningsstuga

På Trutskär har KSMS en övernattningsstuga som kan hyras för kortare eller längre vistelser.
Det är fyra bäddar. Kuddar och täcken finns.
Lakan+påslakan+örngott måste användas.
Kylskåp och köksutrustning finns i klubbstugan bredvid. Tillgång till bastu och jollar ingår.
Medtag egna lakan eller hyr vår ”sovväska” med utrustning för två personer (underlakan, påslakan, örngott, badhanddukar, småhanddukar, tandborstar, tandkräm och tvål.
Stugan kostar 400:-/natt att hyra.
”Sovväskan” kostar 500 kronor. När du lämnar tillbaka den i tvättat och påfyllt skick så får du 250:- tillbaka.
Betalas i kassalådan, kontant i kuvert eller via Swish, nr 123 417 06 68
Boka via facebook.com/kalixSMS

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn

Trutskär

4 st

400:-

Brändöskär i Luleå skärgård, 5 uthyrningsstugor

Brändöskär är en speciell och mycket vacker ö längst ut i havsbandet. Brändöskär är utsatt för vindar och vädrets makter men den ö som mer än andra öar har karaktären av genuin skärgårdsmiljö.
Ön är i sin yttre del höglänt och består av rundslipade klippor. Fiskeläget ligger i en skyddad vik med allmän brygga. Under sommaren angörs Brändöskär av kommunens turbåt för att du på ett enkelt och smidigt sätt ska kunna transportera dig till och från ön.

På Brändöskär har Luleå kommun 5 uthyrningsstugor för uthyrning.
Madrasser och kuddar finns. Lakan och täcke/sovsäck medtages. På ön finns det ingen tillgång till el och rinnande vatten. Brunn finns när hamnen.
Alla stugor är utrustade med gasolkök för matlagning.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn
24/06 - 14/08

Lågsäsong

Löjan

6 st

890:-

690:-

Laxen

4 st

690:-

490:-

Strömmingen

4 st

690:-

490:-

Öringen

4 st

690:-

490:-

Harren

4 st

690:-

490:-

Hindersön i Luleå skärgård, hotellstandard

En av de större öarna i Luleå skärgård och den enda ön norr om Arholma i Stockholms norra skärgård med jordbruk. Redan på 1500-talet bodde här folk som försörjde sig på fiske, jordbruk och sälfångst.

Hindersön har bofast befolkning, som mest under 40-talet bodde mer än 100 personer på ön. Hindersön kan angöras från olika håll - Ostisund, Norrisund och viken vid pensionat Jopikgården. Pensionat Jopikgården erbjuder övernattning, mat, bastu och konferenser. Mer information kan du få om du ringer 0920-600 12.

Boende på Jopikgården
I mangårdsbyggnaden finns det 4 vackra dubbelrum med hotellstandard och i dränglängan tvärs över gården finns det 6 rum med fyra bäddar i varje.

Boende

Ant rum.

Mangårdsbyggnaden

4 st dubbelrum

Dränglängan

6 st 4-bädd

Junkön i Luleå skärgård, två uthyrningsstugor

Junkön är en stor ö med bofast befolkning. Flera yrkesfiskare har sin hemmahamn på ön. Under sommaren fiskas strömming, sik och laxöring och under hösten trålar man efter siklöja och i förlängningen havets guld, löjrommen.
Vid Junköns fiskeläge finns det, förutom en gästhamn också ett skärgårdsmuseum, ett båtmotormuseum, ett sommaröppet café. Ett måste när du besöker Junkön är att gå och titta på den vackra gamla hattkvarnen. Den ligger bara några hundra meter nordväst om fiskeläget. Väderkvarnen byggdes troligen någon gång i slutet av 1700-talet, av vem är omtvistat.

På Junkön har Luleå kommun 2 uthyrningsstugor för uthyrning.
Madrasser och kuddar finns. Lakan och täcke/sovsäck medtages.
Stugorna har tillgång till el och rinnande vatten. Alla stugor är utrustade med kök för matlagning. De flesta av stugori skärgården är allergianppassade, men i följande stugor är det tillåtet med husdjur: Falken på Junkön.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn
24/06 - 14/08

Lågsäsong

Falken

4 st

890:-

690:-

Örnen

4 st

890:-

690:-

Klubbviken i Luleå skärgård, 18 uthyrningsstugor

Klubbviken Havsbad är ett av Nordkalottens kanske finaste havsbad med sina utsökta badmöjligheter, bra service med uthyrningsstugor, bastur, toaletter och restaurang. Gästhamnen har ca 45 båtplatser och många aktiviteter för både stora och små. Det går flera turbåtar till och från Klubbviken varje dag hela sommarsäsongen.
Klubbviken ligger på Sandönoch är som namnet antyder helt uppbyggd av sand, grus och annat sediment från Luleälven. Ön är förhållandevis platt med fina tallhedar och långgrunda sandstränder. En promenad till det långgrunda området på sydsidan rekommenderas.

Klubbviken Havsbad erbjuder stugor med 2 eller 4 bäddar. Självhushåll eller konferensboende. Klubbviken Havsbad har 5 större stugor, utrustade med wc, dusch, kök mm. Stugorna har två våningssängar med plats för 4 personer. Extrasäng finns att hyra. Vid farleden ligger 13 st mindre stugor, med plats för 2 personer i varje. Med en fantastisk utsikt över Luleälven.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn

Stora stugor (5 st)

4 st

900:-

Små stugor (13 st)

2 st

490:-

Kluntarna i Luleå skärgård, 3 uthyrningsstugor

En av de mest säregna öarna i skärgården. Man brukar säga att Kluntarna har allt - ska man besöka en ö i Luleå skärgård ska man åka hit. På Kluntarna finns de flesta av skärgårdens olika naturtyper, fornlämningar, fiskelägen, fåglar och flera av de endema växtarterna. Det är dessutom lika spännande att besöka ön på vintern som på sommaren.

Här finns också två bastur med relaxrum och ett naturinformationsrum. På Kluntarna kan man dessutom gå en vandringsled kallad Naturstigen. Naturstigen är en led som mestadels följer befintliga stigar på ön - karta och ledbeskrivning köper man hos stugvärdarna eller på turistbyrån i Luleå.

På Kluntarna har Luleå kommun 3 uthyrningsstugor för uthyrning.
Madrasser och kuddar finns. Lakan och täcke/sovsäck medtages.
Dricksvatten medtages för vistelse under lågsäsong på Kluntarna. På ön finns det ingen tillgång till el och rinnande vatten.
Alla stugor är utrustade med gasolkök för matlagning.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn
24/06 - 14/08

Lågsäsong

Truten

10 st

1090:-

890:-

Tärnan

4 st

690:-

490:-

Måsen 4 st 690:- 490:-

Småskär i Luleå skärgård, 2 uthyrningsstugor

Småskär är en vacker ö i den yttersta skärgården, delar av ön är fågelsskyddsområde. Runt ön finns vandringsleder för sköna strövtåg. Värt ett besök är kapellet som är från 1720 och det äldsta i skärgården. Småskär är en omväxlande ö med många vikar, gammelskog, klipphällar, tjärnar och i övrigt en intressant natur.
Det finns ett 90-tal fritidshus på Småskär, främst i Bullerhamnsviken, Bolinsviken och i området runt Kyrkviken.
I omedelbar närhet till Småskär ligger också öarna Klyvan och Finnskär.

På Småskär har Luleå kommun 2 uthyrningsstugor för uthyrning. Madrasser och kuddar finns. Lakan och täcke/sovsäck medtages.
På ön finns det ingen tillgång till el och rinnande vatten. Alla stugor är utrustade med gasolkök för matlagning.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn
24/06 - 14/08

Lågsäsong

Tjädern

4 st

690:-

490:-

Orren 4 st 690:- 490:-

Baggen i Piteå skärgård, 1 uthyrningsstuga


Foto: Piteå kommun

Baggen är en av de största öarna i Piteå skärgård. Naturens kontraster blir sällan så tydliga som i skärgården. Baggen är inget undantag. Ön bjuder på en härlig variation, målad med naturens egen målarfärg.

Sydvästsidans höga branta hällar och de mellanliggande sandvikarna skapar en badvänlig miljö. Äventyrsbad på riktigt skulle man kanske kunna säga. Det förklarar, i kombination med gästhamnen varför Baggen är en mycket populär destination i Piteås skärgård.

Hyr 4-bäddsstugor på Baggen, mitt i Piteås vackra skärgård. För att ta dig ut till ön behövs båt, på turistbyrån hjälper vi dig gärna att boka transfer. Stugorna är utrustade med gasolkök, bäddplatser med täcken och kuddar samt torrtoalett. Matlagningskärl finns i stugorna. Kylskåp finns ej. Ta med eget dricksvatten och sänglinne. På ön finns fina stigar att vandra efter, eldplatser, bastu och sandstrand. Baggen ligger ca 5 km från Renöhamn och ca 8 km från Norra hamn. Bokar gör du på Turistbyrån. Betalar och hämtar nycklar gör du via Piteå Turistbyrå som finns mitt inne i centrala Piteå.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn

Två dagar

Veckohyra

Baggen

4 st

450:-

850:-

2250:-

Mellerstön i Piteå skärgård, 1 uthyrningsstuga


Foto: Piteå kommun

Att få lön för mödan, mycket i livet handlar om det. Sällan kommer lönen så snabbt som när man är ute och plockar bär. Sätt dig ner, vila, och smaka på den skörd du skrapat ihop. Det är något visst med den känslan. Addera känslan av skärgård och plötsligt befinner du dig på Mellerstön. På ön finns bra förutsättningar till bär- och svampplockning.

Mellerstön fungerar också, tack vare sin betongbrygga, som en bra mellanlandning för större segel- och motorbåtar på genomresa. Ön är en populär anhalt för seglare och större motorbåtar på genomresa.

På Mellerstön kan du hyra en genuin fiskestuga med plats för upp till 5 personer (4 bäddar + extra madrass). Stugan är utrustad med vedkamin, gasolplattor, gasolkyl, matlagningskärl, talrikar och bestick, täcken och kuddar. Ta med eget dricksvatten och sänglinne. (kan bokas av Guide Natura). Stugan har även en fin altan med grill, samt vedbod och torrtoalett. Bastu vid båtbryggan. En roddbåt ingår i stughyran.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn

Helg

Veckohyra

Mellersön

4 st

500:-

950:-

3500:-

Stor-Räbben i Piteå skärgård, 1 uthyrningsstuga

Stor-Räbben beskriver vi bäst som en ö med karg miljö. Fast karg på ett bra sätt, på ett vackert sätt. Här finns minnen från förr. Du kan se spår av de husgrunder som forntida säljägare och fiskare lämnat efter sig. Du hittar också Nummerhällan, ett lodrätt klippblock där vattenståndsmärken från 1750 till 1884 finns inhuggna. Ganska fantastiskt om man tänker på det.
Ön har rikligt med lämningar efter forntida säljägare och fiskare, som labyrinter och tomtningar, d v s husgrunder efter primitiva hyddor.

Arkeologiska undersökningar visar att de äldsta lämningarna beräknas vara från 400-500-talet. Dessa finns i närheten av den nyrenoverade båken på öns högsta punkt 18 meter över havet. Nuvarande båk, ritad av Gustav von Heidenstam, byggdes i slutet på 1850-talet. Den första båken byggdes 1707.

På stor-Räbben innanför båtbryggan vid fiskelägret finns en uthyrningsstuga för 4 personer. Stugan är utrustad med gasolkök, köksutrustning, talrickar och bestick, täcken och kuddar. Ta med eget dricksvatten och sänglinne (kan hyras av Guide Natura). I närheten finns torrtoalett och vedbod. På ön finns eldplats, naturstig och kulturhistoriska sevärdheter såsom båk, labyrinter och tomtningar.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn

Helg

Veckohyra

Stor-Räbben

4 st

500:-

950:-

3500:-

Vargön i Piteå skärgård, 2 uthyrningsstugor

En stor grön ö. Så beskriver man kanske Vargön enklast. Men det räcker inte riktigt, här finns mycket mer. Till exempel den gamla fiskestugan som hålls öppen för övernattning.
Öns populäraste besöksmål är naturreservatet Koskäret och Koskärshalsen. Där rekommenderar vi en lugn och stillsam promenad i skogen. Efter avklarad promenad föreslår vi ett besök till den långgrunda sandstranden som lämpar sig ypperligt för er som trivs bäst med att bara bada vaderna, men lugn, vill man doppa huvudet också finns det vatten så det räcker.

På Vargön, i Koskärets naturreservat finns två 4-bäddsstugor, med plats för 5-6 personer (med extrasäng). Stugorna är utrustade med gasolplattor och gasolkyl, vedkamin, matlagningskärl, talrikar och bestick, täcken och kuddar. Ta med eget dricksvatten och sänglinne (kan hyras av Guide Natura). Vid stugorna finns eldplats, roddbåt, vedbod och torrtoalett, och vid bryggan bastu. På ön finns fina vandringsstigar, eldplatser, värmestuga och sandstrand.

Stuga

Ant bädd.

Pris/dygn

Helg

Veckohyra

Vargön 1 och 2

4 st

500:-

950:-

3500:-

Pite Rönnskär i Skellefteå skärgård, Vandrarhem

Strax söder om gränsen till Norrbotten ligger Pite-Rönnskär. Öns sydligaste spets heter Kyrkudden och avslöjar att det finns ett kapell på platsen. Det hörde till fiskeläget som byggts vid en naturhamn. På toppen av ön reser sig Pite-Rönnskärs kännetecken – Sveriges högsta järnfyr, ritad av Nils Gustaf von Heidenstam!

Kapellet byggdes 1771. Två gånger om året reste en präst dit, han kallade till gudstjänst genom att ringa i kapellets klocka. Den användes också i samband med fiske – ingen fick lämna land förrän klockan klämtat. Då rodde man i kapp till de bästa fiskegrunden. Fiskelägen var vanliga förr och de byggdes på lägen som på Pite-Rönnskär; skyddade från vinden och så nära strömmingsgrunden som möjligt. Det var långt mellan hem och fiskegrund och med rodd- och segelbåtar tog det tid att färdas. Från fiskeläget kunde man arbeta rationellt.

Vandrarhem på Pite Rönnskär
Ta möjligheten och stanna kvar på denna fantastiska ö och upplev en natts sömn i det gamla Lotshusets precis som Fyrmästaren och Lotsaren gjorde under 1900-talet. Vakna upp till en naturskön idyll med havet och fyren som närmsta granne. Det gamla Lotshuset har fyra tvåbäddsrum, totalt 8 bäddar med gemensamt allrum, kök och toalett med dusch.

Stuga

Ant rum

Pris/dygn

Vandrarhem

4 st 2-bädd

225:-/person

Andra skärgårdsnära boende:

Camp Frevisören

Camp Frevisören är en naturskön camping belägen på Kalix havsbad, med en underbar sandstrand och havet i tre väderstreck. Campingen har i dag en flytbrygga med plats till ca 20 båtar. Campingen har latrintömning, pooler, bastu, vattenrutschbana, minilivs, reception, sandstrand och restaurang med rättigheter. Man kan även hyra kanoter och trampbåtar. Tvättstuga finns i servicebyggnaden.
Kommer ni med husvagn/husbil har vi platser vid stranden och mitt uppe på campingen med gräs. Alla platser har havsutsikt. Stugor i olika klasser. Från våra Nybyggda Sjöstugor med 2 sovrum kök, allrum med plats upp till 5-6 personer till enklare campingstugor.

Västra Kajen Camping & Gästhamn

Västra Kajen ligger i direkt anslutning till Piteå centrum. Gästhamnen med 50 gästplaster ligger vackert belägen vid vattnet med utsikt över Piteå stad. Servicehuset finns i de nybyggda sjöbodarna och är utrustade

Västra Kajen erbjuder:

80 tomter med el och ett antal tältplatser, 30 gästplatser med el för båtar.
Två rum för uthyrning, tre servicehus med dusch/toalett och kök/tvätt.
Skeppscafé och reception. Kajaker och båtar för uthyrning med WC, dusch, kök, tvättstuga – allt med hög standard.

Publicerad: 2016-04-17

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön