Prickarna på sjön redo för sommaren

Den årliga översynen av Sjöfartsverkets flytande sjömärken är klar sedan några dagar tillbaka.
- På vintrarna orsakar isen skador på utmärkningen. Därför kontrollerar Sjöfartsverket varje enskild boj och prick som vi ansvarar för, säger Ulf Smith, farledskoordinator på Sjöfartsverket.

Varje vår kontrolleras alla flytande sjömärken som Sjöfartsverket har driftansvar eller serviceavtal för utmed de svenska kusterna samt i Vänern, Vättern och Mälaren. Totalt rör det sig om cirka 6000 prickar och bojar som besiktigas, tvättas, lagas och positioneras. Varenda enda en av dem tas upp och ombord på något av Sjöfartsverkets sju farleds- eller arbetsfartyg som utför underhåll av farlederna och utmärkningen. Arbetet med vårutprickningen brukar inledas i de södra farvattnen under mars och avslutas längst i norr i juni.

De tre senaste vintrarna har varit lindriga ur issynpunkt och därmed skonsamma mot de flytande sjösäkerhetsanordningarna, som bojarna och prickarna formellt kallas. Men en mild isvinter betyder inte att sjömärkena per automatik står där de ska när det börjar våras.

- Under milda vintrar när skärgårdarna inte blir helt isbelagda händer det att större isstycken flyter omkring och skapar oreda bland prickarna och bojarna. Det kan hända att rejäla isvintrar med helt igenfrusna skärgårdar resulterar i färre flyttade prickar, säger Ulf Smith, farledskoordinator på Sjöfartsverket.

Fakta om sjösäkerhetsanordningar

Inom svenskt sjöterritorium finns det cirka 15 000 sjösäkerhetsanordningar i form av bland annat bojar, prickar, fyrar, märken och kummel. Sjöfartsverket äger cirka hälften av all utmärkning. Övriga ägs av bland annat kommuner, hamnar, föreningar och marinor som fått tillstånd av Transportstyrelsen. Sjöfartsverket ansvarar för de sjösäkerhetsanordningar som Sjöfartsverket äger och i övriga fall är det Transportstyrelsen som har tillsynsansvar.

Om man upptäcker fel på utmärkning, släckta fyrar, drivande föremål eller iakttar annat som kan utgöra fara för sjöfarten bör man genast rapportera detta till Sjöfartsverket.

Publicerad: 2016-06-20

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön