Fyra tips som gör det säkrare och trevligare på sjön

Att ha en båt ger frihet och möjlighet till fantastiska upplevelser men det innebär också en del ansvar och utmaningar. Om fler båtägare visade lite mer omtanke om andra på sjön skulle båtlivet bli både trevligare och säkrare.

Det är en hel del att hålla rätt på som båtägare och även för den mest erfarne kan det ibland behövas en hjälpande hand. Göran Södergren som är produktchef för båtförsäkring på Svedea och båtägare sedan trettio år tipsar om fyra riktigt enkla saker du kan göra för att underlätta för andra båtägare.

Håll koll vid bryggan

Att kolla förtöjningar och länspump behöver man göra någon gång emellanåt, särskilt vid väderomslag till det sämre. Ta för vana att inte bara se till din egen båt utan släng ett öga även på intilliggande båtar. Ser det inte bra ut så kontakta ägaren som med största sannolikhet kommer att tacka dig

Var tydlig på sjön

Var tydlig med att markera vart du ska när du är ute på sjön och gå inte för nära andra båtar. Alla är inte bäst på väjningsregler så gör gärna en stor gir när du till exempel svänger styrbord. Undvik också att gå nära andra båtar i trånga passager. Även om du har kontroll och känner dig säker så kan andra båtägare känna obehag om du passerar för nära.

Var hjälpsam när någon lägger till

Att lägga till kan vara en riktig prövning för osäkra båtägare. Kan du hjälpa till så gör det. Varna ifall du vet att det finns stenar, linor eller annat som kan ställa till det. Och erbjud dig att ta emot tampen eller stoppa båten så att den inte stöter emot något hårt – det skulle du uppskatta om någon gjorde för dig.

Träng dig inte på

Stillhet och naturupplevelser är viktigt för många. Om någon ligger i en ensam vik, fråga innan du lägger dig nära och var lite lyhörd för andras önskemål så blir det trevligare för alla. Ligger man i en ensam vik gör man det ofta för att få vara ifred. Och det finns fler vikar i skärgården.

Publicerad: 2016-06-21

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön