Agio Midnight Sun Raid

Under fyra dagar i juli arrangeras Agio Midnight Sun Raid, en tävling för Formula 18 Katamaran-båtar. Raiden ingår i Svenska F18-cupen och i år seglas 9 etapper i midnattssol i Luleå- och Kalix skärgårdar där solen aldrig går ner. Start och stopp i Brändöns Fritidsby i Luleå.  

Formula 18, eller Formula 18-klassen som annars bara kallas för F18 är en klass som består av Katamaranbåtar. Katamaranbåten är en båt med två parallella skrov. F18 har pågått sedan 1990-talet och växte mycket snabbt bland båtentusiaster som ville testa på någonting nytt. F18 har växt så pass mycket att det idag finns världsmästerskap inom sporten. Katamaranerna seglas i farter upp mot 25 knop av två personer. Seglarna står i trapets på båtens skrovsida och är ständigt "i duschen".  Det är en tuff balanskonst med kombination av taktik, strategi och navigation i höga farter.

I Luleå finns det i dag 10 aktiva F18 seglare som ingår i Luleå Segelsällskap. Seglarna tränar på Stadsfjärden i Luleå och mötesplatsen är på jolleanläggningen på Granudden där man har bra uppläggning och bryggor samt tillgång till klubbstuga och bastu.

Bottenviken.se fick en prat med arrangören av Agio Midnight Sun Raid Joakim Wiklund, rorsman på båten Agio Red.
- Årets Agio Midnight Sun Raid arrangeras under perioden 1-4 juli. Årets tävlingar är lite annorlunda jämfört med tidigare tävlingar som har varit arrangerade här uppe i norr. Den här gången är det inte en formell tävling utan mer en gemensam segling med många etappar och trevlig samvaro mellan etapperna med mat och bastu på kvällarna. Under dagarna kommer ett flertal seglingar att genomföras med natthamnar på olika öar i skärgården. Första natthamnen blir på Getskär i Kalix skärgård och söndagens natthamn på Brändöskär i Luleå skärgård med gemensam middag och bastu. Mellan tävlingarna gör vi strandhugg på en lämplig ö med sandstrand för vila och lunch tillsammans. 

- Norrbottens skärgård är fantastiskt vacker med över 4000 öar. Skärgården är en riktig utmaning att navigera i genom att den är grund (medelvattendjupet i Luleå skärgård är ca 9 meter) och har få utmärkta leder. 
En stor utmaning utöver det vanliga i våra grunda vatten. Sjöbrisen är ofta frisk vid den här årstiden och nätterna är ljusa och varma med svaga vindar. Det kommer att bli en spännande raid i Luleå- och Kalix skärgårdar. Vi kommer troligen att gå ända ut till Malören i Kalix skärgård om vädret tillåter det. Där gör vi ett strandhugg och äter lunch tillsammans.
Årets deltagarna kommer från hela Sverige och i år har vi även äran att hälsa australiensaren Brett Goodall välkommen.

Program för Agio Midnight Sun Raid

Fredag 1 juli, 19:00 Invigning på Brändöns fritidsby. Barbecue, riggning och lite trimsegling på kvällen som sen avslutas med en bastu.

Lördag 10:00 går första start. Under dagen kommer 4 seglingar att seglas och preliminärt blir första natthamn Getskär/Renskär. Under dagen lunchar vi på en lämplig strand.

På kvällen lagas det gemensamt  middag på en stor muurikka som vi käkar runt lägerelden. Vi kommer att umgås under trevliga former medan vi smider planer för söndagens segling.  Det är nämligen så att startlinje, waypoints och mållinje inte kommuniceras förrän en halvtimma före start och då blir det bråttom med navigation och taktik kring vägvalen.
Finns det vind under kvällen blir det tävling i midnattsolen

Söndag morgon startar vi klockan 09:00 och det vi alla drömmer om är att kunna förlägga lunchen på Malören, väldigt långt ute till havs för dessa små och snabba sportkatamaraner som ofta kan nå farter på över 20 knop.

Söndagskvällen tillbringas på Brändöskär med middag och bastu. Många kommer att vara riktigt trötta och sannolikt krävs det en hel del underhåll inte bara av kroppen utan även på båtarna. Den här typen av race ställer stora krav på utrustningen och konsekvenser vid grundstötningar kan vara svåra.

Måndag den 4 juli är sista tävlingsdag och det är trötta kroppar och huvuden som ska navigera och prestera fysiskt denna sista dag. Tre race är planerade och det vid målgången vid Brändöns fritidsby framåt eftermiddagen får vi se vem som dragit längsta strået.

Arrangör och kontaktperson:
Joakim Wiklund rorsman Agio Red,  SWE 666, Hobie WildCat
Telefon: 070-697 52 51 - Joakim.wiklund@agio.se

Sugen på att delta? Klicka dig vidare till:

- för mer information.

Publicerad: 2016-06-25

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön