17 000 besökare kom till den Internationella Fyrdagen


Från vänster Urban Karlström, generaldirektör vid Fortifikationsverket, Esbjörn Hillberg, ordförande i Svenska Fyrsällskapet, Marianne Brus, tidigare fyrmästare och Ann-Catrine Zetterdahl, Sjöfartsverkets generaldirektör, vid uppsättningen av minnesplaketten.

I helgen arrangerades Internationella Fyrdagen/helgen av Svenska Fyrsällskapet. Cirka 17 000 besökare kom till 70-talet fyrar som var öppna.

På lördagen uppmärksammades bland annat 100-årsjubilerande Understens nya fyr som ligger ovanför Ålands hav . Från Sjöfartsverket medverkade Ann-Catrine Zetterdahl, generaldirektör, Ove Eriksson, direktör för affärsavdelningen, Jon Granstedt, affärsområdeschef för Bygg och Teknik samt båtmännen Harald Gustavsson och Karl Brus.

-På Understen finns två fyrar. Dels den gamla som är nedsläckt och dels den nya som fyller 100 år. Platsen är lite unik eftersom gamla fyren byggnadsmässigt inte har byggts om. Den ersättes istället av den nya fyren, förklarar Jon Granstedt.

Sjöfartsverket har för övrigt ett tiotal fyrar som är öppna vissa tider på året och den verksamheten brukar locka 50.000-60.000 besökare varje år.

-Fyrdagen innebär en möjlighet för oss att skapa uppmärksamhet runt verksamheten och en möjlighet för människor att besöka fyrar som normalt är stängda.

Marianne Brus närvarade i egenskap av den sista fyrmästare. Vidare sattes en minnesplakett upp. Evenemanget arrangerades i samarbete med Roslagens sjöfartsminnesförening.

Vid samlingen överlämnades från Sjöfartsverkets sida en present till 20 års firande Svenska Fyrsällskapet. Den utgjordes av flera moderna glödlampor som används i dagens fyrar. Dessa hade i sin tur fästs på en bräda och för genomförandet stod Sjöfartsverkets Marinteknik.

Esbjörn Hillberg, ordförande i Svenska Fyrsällskapet är lyrisk:

-17 000 personer besökte årets fyrdag vid det 70-tal fyrar som var öppna. Det är rekord, för i fjol hade vi 14 400 som var den tidigare toppnoteringen, berättar Esbjörn Hillberg som är sällskapets ordförande.

När fyrdagen arrangerades för första gången kom 2 500 personer och sedan dess har intresset ökat stadigt.

-Fyrarna ligger ofta på udda platser och i utmanande läge. På något sätt känner många besökare att de kommer till världens ände vid besök på en fyr. Vattnet och den vackra miljön har alltid fascinerat, förklarar Esbjörn Hillberg.

-Samtidigt var det tuffa levnadsförhållanden för de som bodde och jobbade här vilket inte ska förglömmas i sammanhanget.

Publicerad: 2016-00-00

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön