Oden tillbaka på nordpolen

Söndagen den 21 augusti nådde Sjöfartsverkets isbrytare Oden den geografiska nordpolen. Besöket är en del av forskningsexpeditionen Arctic Ocean 2016 där maringeologi, atmosfärforskning och miljökemi står i centrum.

Söndagens besök på nordpolen är det åttonde i ordningen för Oden som 1991 blev världens första icke-atomdrivna fartyg som nådde nordpolen. Sedan dess har Oden varit där 1996, 2001, 2004, 2005, 2009 och 2012.

Den svensk-kanadensiska forskningsexpeditionen Arctic Ocean 2016 inleddes 9 augusti i Longyearbyen på Svalbard. Under de drygt 40 dagar som expeditionen pågår kommer forskarna ombord på Oden och Louis S. St-Laurent att arbeta i området kring Makarov- och Amundsenbassängerna i Arktiska oceanen – och kring nordpolen.

– Det är alltid en speciell känsla när allting är lastat, forskarna finns ombord och vi kan lätta ankar, säger Erik Andersson, befälhavare på isbrytaren Oden.

Under det första dygnet besöktes expeditionen av Helene Hellmark Knutsson (S) minister för högre utbildning och forskning. Hon tog del av de sista förberedelserna och fick en praktisk inblick i svensk arktisk forskning samt i det internationella forskningsarbetet på Arktis.

– Det är den 18:e forskningsexpeditionen med Oden till Arktis, understryker Björn Dahlbäck som är Polarforskningssekretariatets föreståndare. Polarforskningssekretariatet är en statlig myndighet som samordnar svensk polarforskning.

Expeditionen pågår till den 20 september. På polarforskningsfartyget Oden finns 45 forskare, tolv kvinnor och 33 män som representerar 14 nationaliteter, där de flesta deltagarna kommer från Sverige, Danmark, Kanada och Storbritannien. På den kanadensiska isbrytaren finns 24 expeditionsdeltagare och en besättning på 49 personer.

- Det är klart att alla ombord är lite spända och nyfikna på om de ska få hem det material som de hoppas på, fortsätter Erik Andersson.

Förberedelserna för Arctic Ocean inleddes redan efter att 2015 års expedition var avslutad. För Odens del handlar det bland annat om vilka som ska ingå i den 23 personer starka besättningen. I det fallet handlar det om samordning utifrån de personella resurserna som finns vid Sjöfartsverkets samtliga isbrytare.

– Ombord ryms det både mat, drivmedel, forskningsutrustning och reservdelar för maskineriet. Det går åt ganska mycket mat med tre mål om dagen för 70 personer i sex veckor, fortsätter Erik Andersson.

Publicerad: 2015-09-09

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön