Du är här: HEM | Artikelarkiv | Artikel
 
 

 
   

 

Skärgårdens dag 17 juni 2017

Lördag den 17 juni 2017 är det dags för en efterlängtad tradition. Då arrangeras Skärgårdens dag i Södra Hamn i Luleå. Skärgårdens dag har tidigare lockat flera tusen besökare som strosat runt bland tält och båtar, provsmakat halstrad fisk och beskådat aktiviteter på kajen och i hamnbassängen i Södra Hamn, från Granec till Kranen.

Skärgårdens arrangerades första gången 2001 och pågick varje år fram till 2007. Arrangör den gången var Luleå Båtråd i samarbete med Luleå kommun.

Båtrådet var en förening bestående av båtklubbar, föreningar och företag i Luleå. Initiativtagare till Båtrådet var Båtklubben Neptun och Luleå Segelsällskap. Utgångspunkten för bildandet av Båtrådet var att skapa ett nätverk för föreningar, företag och organisationer som har ett gemensamt intresse av att främja och utveckla verksamheter på vattnet.

I Båtrådet ingick Luleå Kommun Fritid, Sjöfartsverket, Luleå Lions Club, Luleå Stift, Bottenviken.se, Laponia M/S, Br Josefssons Rederi, Kalix Maskiner, Bottnia Eskader 2001, Condor Shipping, Granec Maskin AB, Granuddens Hamnförening, NP Marin, APC Composit AB, Ettan Båthamn, Föreningen Allmogebåtar, Sveriges Segelfartygsförening, Sjöscouterna, Båtklubben Neptun och Luleå Segelsällskap.

En av Båtrådets ideer var att anordna Båtens Dag i anslutning till att Svenska Seglarförbundet genomför en Seglingens Dag över hela landet. Då arrangemanget anordnades tidigt i maj när isarna låg kvar på stadsfjärden i Luleå beslöt Båtrådet att flytta dagen till juni och byta namn och innehåll till Skärgårdens dag.

Skärgårdens dag blev en succé och kom att anordnas varje år veckan innan midsommar fram till 2007. Varje år kom ett flertal föreningar med havs- och skärgårdsanknytning och visade upp sig och sina verksamheter. Det var liv och rörelse i hamnen med dykuppvisning, provturer med turbåtarna, livräddning med helikopter och visning på lotsbåtarna. Fritidsförvaltningen medverkade för att marknadsföra skärgården, andra myndigheter med anknytning till skärgården samt ett flertal skärgårdsentreprenörer var på plats.

Nu är det äntligen dag igen för att återuppliva Skärgårdens dag i Södra Hamn. Den här gången är det Luleå kommun som står som arrangör och lovar en folkfest med ett brett utbud av aktiviteter samtidigt som kommunens huvudsyfte är att synliggöra allt underbart kuststaden Luleå och Luleå skärgård har att erbjuda.

Tid: Lördagen den 17 juni 2017 kl. 11:00 - 15:00
Plats: Södra Hamn

Vill ni som privatperson, förening eller företag visa upp er måste ni anmäla er senast den 28 april.

För mer information kontakta Lars Mandahl på 0920-45 70 00 eller via e-post: turistcenter@lula.se

Publicerad: 2017-02-23

 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön