Du är här: HEM | Artikelarkiv | Artikel
 
 

 
   

 

Giftiga båtfärger används i onödan - kan skippas helt i Bottenviken

I Bottenviken behövs ingen skyddsmålning av båtskrov - här handlar båtfärg bara om utseendet. Det vill Länsstyrelsen Norrbotten påminna länets båtägare om när båtlivet nu tar fart med sol och värme. Skippa bottenfärgen och bidra till en renare miljö för vattenväxter och fiskar!

Den vanligaste skyddsfärgen för målning av båtars undersidor innehåller biocider som hindrar exempelvis havstulpaner att fästa vid skrovet. Sådan färg är helt onödig att använda i Norrbottens skärgårdar, eftersom vattenmiljön ser annorlunda ut än i övriga Östersjön menar Annica Gammeltoft, biolog på miljöanalysenheten, Länsstyrelsen Norrbotten.

- Bottenviken har avsevärt lägre salthalt än vatten söderut. Därför har vi väldigt inga arter, t.ex. havstulpaner, som fäster hårt på båtbottnar i Bottenvikens vatten, säger Annica Gammeltoft. 

Biocider som läcker ut via traditionell skyddsfärg på båtar skadar idag djur- och växtliv och är svåra för naturen att bryta ner. 

- Eftersom fritidsbåtar oftast bottenmålas och sätts i sjön under den tid då djur och växter förökar sig blir miljöskadorna särskilt stora, fortsätter Annica Gammeltoft. 

Genom kampanjen  "Skippa bottenfärg i Bottenviken"  hoppas Länsstyrelsen motivera länets båtägare att bidra till en renare vattenmiljö, något som också skulle gynna växter och djur i skärgården.

Publicerad: 2017-06-08

 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön