Du är här: HEM | Artikelarkiv | Artikel
 
 

 
   

 

Nu lägger sig isarna

Nu lägger sig isarna på våra sjöar. Många är vi som längtar ut för att dra den första abborren eller att slå det första skridskoskäret.

ISSÄKERHETSRÅDET vill uppmärksamma några saker som är viktiga att tänka på:

Isarna lägger sig inte samtidigt och överallt. Olika sjöar har olika tidtabell för isläggning och i alla sjöar finns det områden med tunnare is, till exempel vid utlopp och inlopp.

Utan mycket stor isvana ska du inte vistas på is tunnare än 10cm. Det är den tjocklek som brukar rekommenderas som minimimått vid isfiske. Mycket iskunniga och välutrustade långfärdsskridskoåkare kan ibland ses glida fram på isar tunnare än så men det är inget som rekommenderas för allmänheten.

Den första svarta sprickfria isen är mycket svår att bedöma tjockleken på utan lämpligt redskap. Kommer det sen snö på isen blir det omöjligt. Man måste ha en ispik, isborr eller isbill för att testa isen vartefter man tar sig fram.

Tre viktiga ledord i sammanhanget är KUNSKAP, UTRUSTNING och SÄLLSKAP

KUNSKAP innebär kunskap om isens egenskaper, typiskt svaga ställen och påverkan från väder och vind. Har du inte egen kunskap kan du få det genom föreningar som är verksamma på is. Kontakter finner du på issäkerhet.se

UTRUSTNINGEN består av en ispik eller annat redskap för att prova isens bärighet och som används flitigt, en livlina för egen och andras bärgning, isdubbar samt någon form av flythjälp som kan vara en ryggsäck med vattentätt packat ombyte, en flytväst eller en flytoverall. Mobiltelefonen skall vara vattentätt packad så att du kan larma 112 om det skulle behövas.

SÄLLSKAP är viktigt på is. Går du igenom isen är chansen att du tar dig upp på egen hand mycket liten om du inte är stark och vältränad. De flesta av oss är ju inte det. Med sällskap som har utrustning, till exempel en livlina, är möjligheterna att komma upp ur vaken mycket större.

Publicerad: 2017-11-20

 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön