Nu öppnar isvägarna i skärgården

Nu öppnar äntligen isvägarna till Hindersön och Junkön. Isvägarna är färdigplogade och klara från och med idag onsdag den 28 februari. 

Vintern kan vara en befriare. När isarna lägger sig öppnar sig nya möjligheter att färdas där det annars är svårt att ta sig fram. Här i Luleå kan man på isvägarna nå långt ut till havs. Varje år plogas 25 km isvägar som gör att man enkelt kan ta bilen ut till öarna i skärgården.

I år har isarna varit besvärliga med mycket snö i början på vintern. Tidiga snöväder gör att isarna inte bildar den kärnis man vill ha för att får goda isförhållanden. I år är till exempel isvägen till Storbrändön stängd då isförhållandena fortfarande är för dåliga.

Isvägen till Junkön öppnas också i dag den 28 februari men alla isvägar kan stängas vid mycket flödvatten, regn, snöfall med mera.


Titta på vår 360 VR Video från isvägen idag.

Många uppskattar isvägarna som gör stora delar av skärgården lätt tillgänglig. Inte bara stugägarna utan även många som vill komma ut till den yttre skärgården kombinerar gärna med bil och snöskoter. Brändöskär, Kluntarna och Småskär är populära besöksmål där kommunen har ett flertal uthyrningsstugor. Det finns också uthyrningsstugor på Junkön men dom är stängda under vintern. 

Vill man besöka den yttre skärgården kan man åka bil till Hindersön och vidare med snöskoter ut till Brändöskär som ligger i den yttre skärgården. Här går det märkta skoterleder. Brändöskär, Kluntarna och Småskär har bastu tillgänglig hela året. 

Maxvikt för fordon på den 8,5 kilometer långa isvägen till Hindersön är i år 2 ton. På isvägen till Sandön och Junkön gäller 6 ton. 

Det är tryggt att färdas på isvägarna och kommunen kontrollerar bärigheten regelbundet genom att provborra isen. För att vägarna ska öppnas måste de tåla en belastning på minst 2 ton.

Önskar du att åka ut i skärgården  på isvägen gäller följande reglar:

  • Max 30 km/tim
  • Avståndet till övriga fordon ska vara minst 50 meter
  • Parkeringsförbud
  • Följ trafikskylten angående bärighetsklass

Publicerad: 2018-02-28

Din e-postadress:

Vad tycker du om artikeln?

-Mycket bra
-Bra
-Inte  bra

-För lång
-Lämplig
-För kort

-Följ upp


 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön