Du är här: HEM | Artikelarkiv | Artikel
 
 

 
   

 

Beslag av olagliga nät i Kalix skärgård


Beslagtagna nät i Kalix skärgård Foto: Länsstyrelsen / Dan Blomkvist

Länsstyrelsens fisketillsyn beslagtog i pingsthelgen ett större antal olagliga nät i Kalix skärgård. Näten innehöll både havsöring och sik.

Länsstyrelsens beslag omfattade 36 nät på fyra olika platser i Kalix skärgård, totalt ca 1200 meters nätlängd. Beslaget tyder på att fisket varit relativt omfattande. Näten var olagligt utlagda innanför sjökortets 3-meterslinje och vissa saknade giltig märkning.

- Detta är ett av de största beslag av olagliga fiskeredskap vi gjort i länet, menar Dan Blomkvist, länsfiskekonsulent vid Länsstyrelsen Norrbotten.

De flesta nät i beslaget var nyligen utlagda och innehöll ingen fisk. I vissa nät återfanns dock arter som sik, öring, harr, abborre och gädda. Drygt hälften av näten var utlagda inom Kalix älvs fredningsområde.
- Fisk som fångas på nät skadas ofta svårt och är sällan möjliga att återutsätta. Öringen är speciellt känslig och dör ofta snart efter att den fastnat i nätet, säger Dan Blomkvist.
De skärpta reglerna för nätfisket syftar till att skydda den utrotningshotade havsöringen men skyddar även arter som till exempel harren som leker på grunt vatten på våren.

Bakgrund

Under nätfiske fångas alla fiskarter fångas utan urskiljning om storleken motsvarar nätmaskornas storlek. Sedan hösten 2006 är det förbjudet att lägga nät på grundare vatten än tre meter enligt gällande sjökort, under våren (1 april – 10 juni) och under hösten (1 oktober – 31 december).

Publicerad: 2018-05-22

 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön