Du är här: HEM | Artikelarkiv | Artikel
 
 

 
   

 

Klimatdebatten påverkar inte svenska båtägare

Åtta av tio svenska båtägare anser inte att klimatdebatten har påverkat deras båtägande. Varannan gör en del eller mycket för att minimera sitt båtlivs effekt på miljön men lika många gör ingenting alls. Det visar en undersökning genomförd av Yougov på uppdrag av Blocket.

Den pågående klimatdebatten kan påverka våra val på olika sätt, såsom bilen vi kör, sättet vi reser på och vilken mat vi äter. Men i en Yougov-undersökning gjord på uppdrag av Blocket visar det sig att det inte i någon större utsträckning påverkar hur vi åker båt då majoriteten av Sveriges båtägare (79%) inte anser att klimatdebatten har påverkat deras båtägande alls. Varannan båtägare (50%) svarar att de inte gör något alls för att minimera sitt båtlivs effekter på miljön, vilket är tio procent fler jämfört med 2018. Resterande 50 procent svarar att de gör en del eller mycket.

- Att båtägare inte känner sig påverkade av klimatdebatten kan bero på att båten används under en kort och begränsad tid varje år. Trots det är det viktigt att göra vad man kan för att minska sin klimatpåverkan och om alla gör något kan effekten bli stor. Det finns många olika sätt att klimatanpassa sitt båtliv på, exempelvis genom att se till att bottenfärgen man använder har låg miljöpåverkan eller genom att byta till en icke-fossildriven motor, säger Tero Marjamäki, pressansvarig på Blocket.

39 procent av båtägarna i Sverige kan tänka sig att byta ut den fossildrivna motorn i sin båt mot en icke fossildriven och varannan nuvarande eller potentiell båtägare (51%) kan tänka sig att köpa en eldriven båt någon gång i framtiden. Mest benägen att skaffa elbåt är man i Stockholm, där sex av tio nuvarande eller potentiella båtägare uppger att de kan tänka sig att köpa en eldriven båt någon gång i framtiden.

- Vi tror att eldrivna båtar kommer bli allt vanligare till sjöss och det finns redan nu flera alternativ på Blocket, för de som känner att de vill byta förr hellre än senare, avslutar Tero Marjamäki.

5 tips för att miljöanpassa ditt båtliv

  • Välj en mer miljövänlig bottenfärg
  • Ta hand om ditt toalettavfall
  • Undvik bottenankring i känsliga områden
  • Lämna farligt avfall i hamnens miljöstation
  • Minska bränsleförbrukningen med eco driving

Publicerad: 2019-07-18

 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön