Du är här: HEM | Artikelarkiv | Artikel
 
 

 
   

 

Stora Hamndagen drog fullt hus

Strålande augustisol lockade tusentals besökare till Stora hamndagen i Luleå hamn lördag 24 augusti. Bogserbåtarna  Vilja och Viscaria samt isbrytaren Ale var några av höjdpunkterna. Kustbevakningen och båtar från sjöräddningen var också på plats. Man fick också uppleva räddningsinsatser med helikopter på öppet vatten.

Det var andra året i rad som Stora hamndagen i Luleå hamn arrangerades. Senast var 2016 och den gången lockade arrangemanget runt 4000 besökare. Enligt Ove Forsberg, Luleå kommun kan årets hamnfestival haft besöksrekord med uppemot 7500 besökare. Att så mange kom till arrangemanget gjorde att man satt in extra turer på den guidade bussen runt i hamnen. 

Det var många som ville se Vilja som är världens första isbrytande hybridbogserbåt. Vilja kom till Luleå den 5 juli och döptes 20 augusti vid en officiell ceremoni i Luleå hamn. 

Laponia visade fram sin Stridsbåt Viggen som skal användas i chartertrafik. Stridsbåt Viggen är en Storebro 90e som används som militär trupp- och sjuktransportbåt. Den används även av sjöräddning, polis och kustbevakning. Det finns fyra civila stridsbåt 90e i Sverige idag.

Besökande fick förutom att uppleva båtarna i hamnen också se hamnkranarna i arbete, ta en närmare titt på svävare, räddningsbåtar, hydrokopter och helikopter på nära håll. För de allra minsta erbjöds ponnyridning och olika aktiviteter. LKAB och SSAB hade minimässa där man informerade om sina verksamheter.

Det var många som valde att besöka Stora hamndagen med turbåt och Symfoni körde skytteltrafik till och från Strömören under hela dagen. 

Luleå hamn är en av Sveriges fem största hamnar och omsätter mer är än åtta miljoner ton gods, i huvudsak bulkgods i hamnen. Hamnen är i full drift året om.

Vi var på plats – se bilder från hamndagen här!

   
         
   
         
   
         
   
         
   
         
   
         
   
         

Publicerad: 2019-08-26

 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön