Du är här: HEM | Artikelarkiv | Artikel
 
 

 
   

 

Svedea hjälper kvinnor ta plats bakom rodret

Män har en helt dominerande roll på fritidsbåtarna. Det visar Svedeas återkommande båtlivsundersökningar år efter år. Därför lanserades Båtstipendiet som syftar till att fler kvinnor ska ta plats bakom rodret. Nu är stipendiet för våren 2020 öppet för nya ansökningar!

Varje år genomför Svedea en båtlivsundersökning bland sina kunder. Resultaten visar bland annat hur snedvriden jämställdheten är till sjöss. De som kör båten är med förkrossande majoritet män. Med Båtstipendiet vill Svedea förändra bilden.

– Genom att ge kvinnor chansen att lära sig manövrera en båt hoppas vi öka självsäkerheten och viljan att ta plats bakom rodret. Sedan Båtstipendiet lanserades 2015 har närmare 50 kvinnor gått en intensivkurs i skärgården. Under en fullmatad tvådagarskurs får åtta stipendiater träna på att framföra båten i hög fart, lägga till och navigera, säger Göran Södergren, produktchef för båtförsäkring på Svedea.

Kursen innehåller många praktiska moment som att hantera en planande båt, tilläggning, undanmanöver och man-över-bord. Även teoretiska moment som sjövägsregler, säkerhet och miljö ingår. Dag två avslutas med examination som leder till manöverintyg för högfartsbåt över 25 knop.

– Efter kursen vittnar deltagarna om att de känner sig mycket säkrare och verkligen vill ta ett ökat ansvar för båtens framförande. Många uppskattar även kamratskapet som uppstår under helgen och några blir vänner för livet, säger Göran Södergren.

– Dessutom finns en säkerhetsaspekt med att fler kvinnor lär sig hantera en båt. Ju fler ombord som kan manövrera båten desto bättre. Om föraren blir sjuk kan någon annan ta båten i säkerhet, säger Göran Södergren.

Fakta Båtstipendiet 2020

  • Vänder sig till kvinnor över 18 år
  • Ansökningsperioden sträcker sig till 1 december 2019
  • Omfattar kostnadsfri intensivutbildning inklusive manöverintyg
  • Genomförs 16–17 maj 2020 i Stockholms skärgård
  • Mer information och ansökan finns på Svedea.se

Publicerad: 2019-09-05

 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön