Du är här: HEM | Artikelarkiv | Artikel
 
 

 
   

 

Första sjöräddningshundarna på Norrlandskusten

Nita (t.v.) och Zimba med sina förare och frivilliga sjöräddarna Linda Jansson och Lars Lindström.

Efter 2,5 års träning är Zimba och Nita de första sjöräddningshundarna på Norrlandskusten. De utgår från räddningsstationen i Sundsvall, men kan användas för att söka efter människor till sjöss över hela landet.

Med Zimba och Nita finns det nu totalt 9 sjöräddningshundar i landet. Det är Sjöfartsverket som godkänner hundar för denna specifika användning. Myndigheten samarbetar med Svenska Brukshundsklubben, och ett krav på de hundägare som vill träna sin hund till sjöräddningshund är att bli frivillig sjöräddare på en av Sjöräddningssällskapets stationer.

– För oss kommer detta innebära ett mer effektivt arbete vid eftersök av människor. Idag måste vi sätta iland minst två frivilliga som får söka av en ö, vilket kan ta lång tid. Med Zimba eller Nita ombord får vi direkt en markering när de får korn på en levande människa, även om personen ligger i vattnet, säger Tobias Andersson, stationsansvarig på RS Sundsvall

Zimba och Nita har tränats för att bli sjöräddningshundar i två och ett halvt år. I helgen som gick blev de godkända efter att ha klarat det prov som gjordes i Hudiksvall. Främst kommer de att användas mellan Härnösand och Hudiksvall, men är som alla andra sjöräddningshundar en nationell resurs som kan tjänstgöra över hela Sverige.

Publicerad: 2019-00-00

 

 

 
 
  HITTA SNABBT:
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92

 
HEM RESMÅL: KARTA BOENDE BÅTLIV: WEBB-TV ARTIKEL ARKIV VINTER OM OSS
    Haparanda   Bottenviken       Kunskap       2000 - 2017        
    Kalix           Distans                
    Luleå           Båtklubbar                
    Piteå           Maringuiden                
    Skellefteå           Aktiviteter                
    Finland                            
    Ratan                            
    Holmön