ETUSIVU / VIERAILUKOHDE / PERÄMERI NATIONAL PARK
 
 

PERÄMERI NATIONAL PARK
Finland

Bottenvikens nationalpark

  • Kemi(www.kemi.fi, på finska), Torneå (www.tornio.fi)
  • Areal 157 km², varav land 2,5 km², inrättad 1991
  • Området förvaltas av Forststyrelsen.

I Bottenvikens nationalpark kan man bekanta sig med landhöjsningskusten, den ständigt föränderliga havsnaturen och kulturlandskapet. I parken finns fiskelägen visar på den traditionella fiskenäringen. Fågelfaunan är rik, och i områdets karakteristiska flora ingår flera sällsynta och rödlistade arter.

Parken lämpar sig väl för en till två dagars utfärdsmål för den som är van att röra sig på havet.

Sevärdheter i Bottenvikens nationalparks fiskelägen
Nationalparkens populäraste sevärdheter är de gamla idylliska fiskelägena på Selkä-Sarvi, Iso-Huituri och Pensaskari öar. På baserna har gamla byggnader och konstruktioner så som gistgårdar bevarats som ett minne av den traditionella fiskekulturen. På fiskeläget i södra delen av Selkä-Sarvi finns det dessutom en pooki (ett traditionellt sjömärke) och ett solur hackat i en sten.

I fiskeläget på södra delen av Selkä-Sarvi har Ailinpietis fiskestuga, som härstammar från 1860-talet, restaurerats.

Piispankivi
I Iso-Huituri finns ett stort röse byggt på 1300-talet. Piispankivi var vattengränsen mellan Uppsalas och Åbos biskopars tiondelar.

Perämäri nationalparks hamn
Hamnen ligger på norra delen ön Selkä-Sarvi (65º36,9' 24º12,0'). Det ryms ca 10-20 båtar i hamnen vid två flytbryggor. Hamnen har ett bra skydd för de flesta vindar. Djup vid medelvatten är 2,5 meter.

Öarnas stränder är grunda och steniga, på de flesta av parkens öar är det därför omöjligt att ta sig i land med större båtar.

 

     
 
 
   
         

Välkommen till Bottenviken.se
Vi hjälper dig med att hitta besöksmål, boende och aktiviteter i Bottenvikens skärgårdar. Sidan startades i februari 2000. Under Bottenviken.se hittar du tusentals sidor med information, artiklar och videoreportage från hela Bottenviken.

 

BOTTENVIKEN I SOCIALA MEDIER:

Bottenviken på Facebook
Bottenviken på YouTube

 

 

  NYHETSBREV

Vill ni veta vad som händer i skärgården?
Anmäl er till vårt nyhetsbrev nedan.

 

KONTAKT:
Alf-Arne Harjo
info@bottenviken.se
Telefon 070 52 195 92